Malin Gabrielsson (KD), regionråd i opposition och Hans Jansson (V), regioråd med ansvar för psykiatrin. Foto: SVT

Regionpolitikerna om BUP-köerna: Det här är ett stort samhällsproblem

Uppdaterad
Publicerad

BUP-köer som växer och ökad psykiskt ohälsa bland barn och unga oroar politikerna i Region Västmanland. Under närmsta tiden kommer extrapengar från staten som regionen vill satsa på förebyggande arbeten.

– Vi kan inte lösa det här själva. Barn- och ungdomspsykiatrin har samma problem över hela Sverige: det är ett oerhört inflöde. Det är ett samhällsproblem vi måste lösa tillsammans med andra delar utav samhället. Det vill säga kommun, elevhälsa, barnhälsovård, säger Hans Jansson (V), regionråd med ansvar för psykiatrin.

Tar Region Västmanland några initiativ till samarbeten?

Val 2018 – #dinröst

– Det finns diskussioner som pågår, och kontakter som finns. Sen är det så att de nya statliga bidragen som kommer, de vill ju vi satsa på förebyggande, tidiga insatser vad det gäller psykisk ohälsa. Det ska vi då göra tillsammans med psykiatrin och kommunerna, säger Hans Jansson.

Samarbeta mer med andra landsting och regioner

Malin Gabrielsson (KD) är regionråd i opposition. Hon håller med om att ett ökat samarbete skulle vara en del av lösningen, men skulle vilja göra ännu mer.

– Det är ett sort samhällsproblem som vi absolut måste jobba med på alla plan. Jag tycker vi behöver bli bättre på att erbjuda barnen att komma någon annanstans. Patienten har redan idag rätt att vända sig någon annanstans via patientlagen, men patientlagen säger också att när man har väntat tre månader ska man bli erbjuden att komma någon annanstans. Det har vi varit rätt så dåliga på i Västmanland hittills, säger Malin Gabrielsson.

– Jag tror man ska samarbeta, och det gör vi redan idag med de kringliggande länen och landstingen, och det är någonting man kan utveckla. Vi kan inte lösa det här själva, säger Hans Jansson.

Prioriterad politisk fråga

Frågan om de ökade köerna till BUP, personalbristen inom verksamheten och den ökande ohälsan bland barn och unga är en prioriterad politisk fråga för både majoritet och opposition:

– Kan vi inte klara av det här så riskerar en stor grupp av ungdomar att fara illa under lång tid. Så det här ska vi klara av, säger Hans Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet