Foto: Scanpix

Regn och hårda vindbyar drar in över Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli farligt att ge sig ut på vägarna även i kväll och i morgon. Värst ser prognosen ut i Västsverige. SVT:s meteorolog varnar för hårda vindbyar i kombination med regn och snö.

Julafton har bjudit på varmt väder i söder och riktigt kallt i norr. Men till kvällen blir det besvärligt vid Västkusten. Det kommer att blåsa mycket hårda vindbyar, uppemot 23 meter per sekund.

– Det är mycket hårda vindbyar i samband med att det kommer att regna på kvällen, säger SVT:s meteorolog Elin Torstensson.

Jultrafiken

Den som är ute och kör bör ta det lugnt. Faror som lurar är ishalka och drivbildning.

–  Vinden drar upp snön igen. Då kan det bli snörök vilket gör att det blir svårt att se när man är ute och kör bil, säger Elin Torstensson.

Snöfallet kommer att röra sig upp över landet upp till östra Svealand. Snöovädret kommer att ligga kvar i morgon och ge ytterligare 1,5 decimeter snö.

Klass 1-varning

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för flera län från Halland i sydväst upp till Uppsala för juldagen.

Enligt Trafikverket väntas det snöhalka i mellersta Sverige och södra Norrland under juldagen.

-Det finns även en risk för underkylt regn i bland annat Sjuhäradsbygden, säger Emil Björck, meteorolog vid SMHI.

I norra Norrland är det vindstilla, klart och väldigt kallt, ner mot 40 minusgrader, vilket har gett problem i tågtrafiken.

I Skåne däremot, har vintervädret övergått till regn.

– Vi har temperaturer som ligger på ett par plusgrader i dag. Mer regn tar sig in över södra Sverige och det kommer också att börja blåsa under kvällen och natten, säger Elin Torstensson.

Så halkan regnar bort?

– Ja, snön är så gott som redan borta, den försvann i morse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jultrafiken

Mer i ämnet