Barn- och äldreminister Åsa Regnér (S). Foto: SVT

Minister om ensamkommande: Läget är akut

Uppdaterad
Publicerad

– Jag stöder det tuffa beslutet att förändra migrationspolitiken just för att vi såg att det här hände. Det sa barn- och äldreminister Åsa Regnér (S) i kvällens Agenda när hon kommenterade kommunernas stora problem att ta hand om de ensamkommande barnen och ungdomarna.

– Jag är väl medveten om att det är så här. Jag vill uttrycka min respekt för det arbete som socialsekreterare gör runt om i Sverige nu, sa Åsa Regnér.

Det allvarligaste med situationen är, enligt ministern, att barn och ungdomar inte får den hjälp som de ska ha, oavsett om det gäller ensamkommande flyktingbarn eller andra. Hon underströk också att hon är stolt över att Sverige tagit på sig att ta emot många barn som kommer från krigszoner.

Sex av tio kommuner har porblem

I intervjun i svarade Åsa Regnér på frågor om de stora problem som kommunernas socialtjänster har när det gäller omsorgen av ensamkommande flyktingbarn. På grund av de problemen har 86 av landets 290 kommuner Lex Sarah-anmält sin egen socialtjänst. Ytterligare 85 kommuner överväger eller har övervägt att göra en anmälan, visar en granskning som Agenda gjort.

Med andra ord: sex av tio kommuner har stora problem med att ta hand om de ensamkommande.

Inte bara ta emot

– Nu är det alla aktörers uppgift att inte bara ta emot ungdomarna utan också att ta hand om dem, sa ministern. 

Ett stort problem är överbelastningen av personalen inom socialtjänsten och att många slutar, vilket starkt bidrar till underbemanningen.

Åsa Regnér påpekade att regeringen redan skjutit till en miljard på fyra år för att stärka socialtjänstens arbete med barn och ungdomar. Det handlar om att kunna behålla personalen, genomföra kompetensutveckling och nödvändiga organisationsförändringar.

”Läget är akut”

– Jag förväntar mig att man då investerar i den sociala barn- och ungdomsvården. Jag tror att man kan se det som en investering, sa ministern.

Som framgår av siffrorna som Agenda tagit fram är situationen akut i många kommuners arbete med de ensamkommande.

För att förstärka socilatjänstens arbete med barn och ungdomar skjuts nu alltså till 250 miljoner per år.

Kommer de pengarna att avhjälpa de stora akuta problemen?  När kommer det att finnas mer personal ?

– Läget är akut. Vi har jobbat med det här under hela 2015, särskilt under hösten har vi tagit beslut varenda torsdag om att förstärka på olika vis, sa Åsa Regnér.

Hon kunde dock inte säga när man ute i kommunerna kommer att kunna märka några förändringar.

– Det kommer fortfarande vara en uppgift under 2016 för mig och alla andra aktörer att steg för steg stärka upp situationen så att mottagandet blir bra för de här barnen men också för andra barn som behöver stöd, sa Åsa Regnér.

Se hela intervjun med Åsa Regnér genom att klicka på bilden längst upp i artikeln!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.