Foto: Rikard Collsiöö/SVT

Reinfeldt avbröts av nakenprotest

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt höll ett skojfriskt tal i Almedalen i kväll. Men mitt i talet blev han avbruten av barbröstade kvinnor som försökte ta sig upp på scenen.

Ministrar, sonen och exhustrun Filippa Reinfeldt satt på första parkett när statsminister Fredrik Reinfeldt för tionde gången klev upp på Almedalens stora scen. Han började med att tacka olika grupper i publiken.

– Har vi några lärare i publiken? Lyssna inte på dem som säger att det går dåligt i svensk skola. Vi tror på er, ropade han.

Därefter valde han att prata ideologi – och hur mycket han älskar frihet.

– Jag valde Moderaterna för att jag tror på marknadsekonomi, för om vi ska vara ärliga är alternativen urusla och de fungerar inte, säger Fredrik Reinfeldt.

Avbröts av nakenprotest

Men mitt i talet avbröts Reinfeldt plötsligt när ett par kvinnor, nakna och med budskap skrivna på överkroppen, rusade fram mot scenen. På en av kvinnorna stod det ”Femen” skrivet på ryggen.

Kvinnorna fördes under tumultartade scener bort av vakter bakom stora scenen. Men Reinfeldt såg hela tiden lugn och samlad ut.

–  Det är så det är, mina vänner, yttrandefrihet kan se lite olika ut, sade han, och fortsatte sitt tal.

Tog upp Moderaternas satsningar

Han tog upp flera satsningar som presenterats under dagen, som höghastighetståg och fler studentbostäder. Han raljerade över att vara ”fixerad” vid stabil ekonomi och att han pratat om ämnet många gånger tidigare.

–  Nu tänker ni, kan han inte göra någonting spännande? Han kan väl i alla fall elda upp en 50-lapp, sade Reinfeldt.

– Totalfixering på offentliga finanser. Men tänk, det kunde varit det omvända, sade han och påpekar att andra länder i stället kämpar med kris och rekordhög arbetslöshet.

Fyra kvinnor greps

Efter statsministerns tal bekräftade polisen att fyra kvinnor som tagit sig in på avspärrat område har gripits och förts bort. De misstänks nu för överträdelser av myndighetsbud. Exakt vilka kvinnorna var och vad deras budskap var är än så länge okänt.

– Det är ett angrepp under statsministerns tal. Då gör vi vad vi ska. Vi griper och för bort. Jag tycker att vi hanterade det bra, säger polisens presstalesperson Dan Paulsen.

SVT: Är säkerheten tillräcklig?

– Ja, du ser hur det ser ut här i Sverige, bara ett snöre skiljer allmänheten från scenområdet. Det är ganska lättillängligt.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.