”Reinfeldt borde sparka Billström”

Uppdaterad
Publicerad

Billströms uttalande är rasistiskt, säger Karin Pettersson, politisk chefredaktör på Aftonbladet. Men Johannes Åman, ledarskribent på DN håller inte med.

Migrationsminister Tobias Billströms uttalande väckar starka känslor, inte minst bland tidningarnas debattörer. Karin Pettersson på Aftonbladet och Johannes Åman drar totalt olika slutsatser efter Billströms uttalande om att de flesta papperslösa inte bor hos blonda och blåögda.

– Man kan tycka olika om politik men det har tidigare funnits en minsta gemensama nämnare bland alla anständiga partier i Sveriges riksdag: Vi är inte rasister. Det här är ett rasistiskt uttalande som Tobias Billström kommer med. Man kopplar vissa egenskaper, trevlighet och godhet till ett visst utssende. Där tycker jag att en gräns är passerad. Det är inte acceptabelt i svensk politik på den här nivån, säger hon.

Karin Pettersson tycker inte att det räcker med att Billström bett om ursäkt.

– Han har bett om ursäkt men han är inte felciterad. Detta är vad han sa, det är vad han tycker. Jag är besviken på Fredrik Reinfeldt att det verkar som att han låter sin migrationsminister sitta kvar. Han borde sparka honom.

DN:s Johannes Åman håller med om att uttalandet är oacceptabelt men det gör inte Billström till rasist menar han.

– Hade det här varit hans uppfattning och han hade vidhållit att det var ett rimligt sätt då hade man kunnat säga att det var ett rasistiskt uttalande och att han har gjort sig omöjlig på posten. Men han tog tillbaka det.

Åman tror att uttalandet tyder på att Billström är mycket pressad.

– Den mest troliga tolkningen är att han har känt sig pressad under en tid och vill försvara sig. Han vill säga: Ni som kritiserar mig, ni är inte ärliga, ni har fel. Han har lite tappat kontrollen i den här driften i att säga fel. Han har klantat till det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot Billström

Mer i ämnet