Reinfeldt: Utgår från att FRA följer lagen

Uppdaterad
Publicerad

Statsministern kommenterar för första gången SVT:s avslöjanden om att FRA gör dataintrång tillsammans med amerikanska NSA.

Statsministern tar tydligt avstånd från att han skulle ha ansvar för att myndighetens verksamhet ryms inom svensk lagstiftning.

– Det är alltså inte min roll utan det är mycket tydligt att det är utlagt på kontrollorgan fristående från regeringen att göra den uppföljningen, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

I flera intervjuer hänvisar statsministern till en debattartikel som i dag publicerats av Svenska Dagbladet.

Där beskriver ordföranden för den domstol som ger FRA tillstånd att det är en missuppfattning att FRA kan bryta mot lagen. ”Allt vad FRA gör i signalspaningsväg kräver domstolens tillstånd. Det FRA gör med stöd av ett inhämtat tillstånd är inte olovligt och kan följaktligen inte innebära brottet dataintrång.” Men de dokument som SVT avslöjat beskriver verksamhet som gör att det går att ifrågasätta om verksamheten i alla stycken är helt förenlig med svensk lagstiftning.

– Min utgångspunkt är att det finns ett lagstöd i Sverige. Jag har ingen annan anledning att utgå ifrån någonting annat än att svensk lag följs. Det finns kontrollorgan stipulerade i lagstiftningen som har att följa upp och reagera om man uppfattar att svensk lagstiftning inte efterlevs, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snowden-dokumenten

Mer i ämnet