Storbritanniens premiärminister David Cameron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: TT/montage

Reinfeldt möter Merkel och Cameron på Harpsund

Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) ska hålla ett mini-toppmöte med de konservativa regeringscheferna i Storbritannien, Tyskland och Nederländerna i början av juni. Regeringscheferna ska prata om en gemensam politik inom EU och kanske även vem som ska få de toppjobb som ska tillsättas efter EU-valet.

Den 9-10 juni blir Fredrik Reinfeldt värd för ett möte på Harpsund. Dit kommer Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Storbritanniens premiärminister David Cameron och Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Det är regeringschefer som hittills stått för budgetdisciplin, statliga besparingar och avregleringar inom EU.

– När Europa är på väg ur krisen och när det ska tillsättas en ny kommission och ledning i EU så är det ett bra tillfälle att samla de länder som är framgångsrika när det gäller tillväxt, konkurrenskraft och reformer och diskutera hur vi ska gå vidare, säger Fredrik Reinfeldt till SVT.

Kampanj mot Juncker

I brittiska Financial Times beskrivs mötet i Sverige som ett led i konservative premiärministern David Camerons försök att stoppa Luxemburgs tidigare premiärminister Jean-Claude Juncker från att bli ny ordförande i EU-kommissionen.

Juncker är kandidat till ordförandeposten för de moderata och kristdemokratiska partierna i EU-parlamentet, men han ses som federalist som vill ge EU ökad makt. Det är oklart vilket stöd han har från regeringscheferna i de länder som styrs av samma partigrupp med moderater och kristdemokrater. Men Fredrik Reinfeldt förnekar att det blir en fråga vid mötet på Harpsund.

–  Det finns andra sammanhang där vi diskuterar personfrågor och  vem som ska leda EU-kommissionen, för oss blir det viktiga att prata ekonomiska reformer i EU-länderna och vad som ska bli de viktigaste frågorna för EU-kommissionen framöver, att frihandelsavtal, annorlunda EU-budget och inre marknaden blir det väsentliga, anser Fredrik Reinfeldt.

Är det ett led i slutspurten i EU-valkampanjen att du går ut med informationen om det här mötet nu?

–  Jag tycker det är viktigt att visa för väljarna att Sverige är med i sammanhang  där vi kan påverka EU:s inriktning, det är personer som jag står när i många frågor, säger Fredrik Reinfeldt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Minitoppmöte i Harpsund

Mer i ämnet