Foto: Scanpix

Reinfeldt öppnar för betyg i lägre årskurser

Uppdaterad
Publicerad

I det jultal som statsminister Fredrik Reinfeldt i dag höll på Skansen öppnade han för möjligheten att införa betyg längre ned i årskurserna. Han sa också att Moderaterna vill satsa mer pengar på skolan under de kommande åren.

Bara några dagar innan sjätte och sjundeklassarna får sina första betyg enligt den nya betygsskalan A-F, öppnar statsminister Fredrik Reinfeldt för en ny betygsreform.

I sitt jultal betonade han att skolan visserligen behöver arbetsro efter alla reformer, men sa samtidigt att en av de moderata valfrågorna 2014 kan komma att bli tidigare införda betyg.

-Skolans misslyckande, som vi ärvde av Socialdemokraterna, var att man inte ens upptäckte att eleverna hade problem. Problem man inte upptäcker rättar man inte heller till, sade Reinfeldt till de samlade journalisterna efter talet.

Skolsatsning på agendan

Årets jultal av statsministern ägnades helt åt skolan, och enligt Fredrik Reinfeldt är Moderaterna beredda att satsa mer pengar på skolan i kommande budgetar.

Resurserna ska bland annat satsas på ökat inlärningsstöd, exempelvis genom att låta speciallärare assistera den ordinarie läraren. Reinfeldt utesluter inte heller att det på sina håll kan behövas mindre klasser, men varnade samtidigt för att generalisera.

Ökad lokal handlingsfrihet

Statsministern har under hösten besökt skolor i Sverige, där man provat nya undervisningsmetoder eller satsat extra på viktiga ämnen.

I sitt tal hävdade Fredrik Reinfeldt att han vill stärka rektorernas ställning och ge dem ökad handlingsfrihet att lokalt utforma skolundervisningen.

-Det är viktigt att kommunpolitiker och viljan att centralt dirigera inte tar död på entusiasmen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.