Margit Silberstein, inrikespolitisk kommentator, Aktuellt Foto: SVT

Reinfeldt på Björklunds planhalva

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Reinfeldt lät som om det var han och inte Jan Björklund som var utbildningsminister. Skolan blir en valfråga, aviserade Reinfeldt, vars fyrtio minuter långa jultal handlade om enbart skola och utbildning.

Det ser ut att kunna bli en hård kamp om skolan både inom Alliansen och i förhållande till Socialdemokraterna. Mätningar visar att Socialdemokraterna efter många år nu har gått om Alliansen på skolans område och väljarna tycker i dag att Socialdemokraterna har den bästa skolpolitiken. Den balansen vill Moderaterna ändra på. Fredrik Reinfeldt har rest land och rike runt och besökt olika skolor. I sitt jultal på Skansen berättade han ingående om sina intryck från skolans värld.

Reinfeldt läste upp en lång lista med skolreformer, som Alliansen genomfört. Men han började med att räkna upp vad som inte var bra med den svenska skolan. Visserligen sade han att problemen kan härledas decennier tillbaka i tiden och att skolan är bättre än sitt rykte, men exposén kan också ses som en förtäckt kritik mot utbildningsminister Jan Björklund, som ju har ansvaret för skolan.

Som det ser ut i opinionsmätningarna är Alliansen i gungning. Kristdemokraterna har legat under fyra procent i den ena mätningen efter den andra. Men även Centern och Folkpartiet lever i skuggan av Moderaterna, som är ungefär dubbelt så stora som de andra tre partierna tillsammans.

Det återkommande receptet för hur de små partierna ska växa brukar heta profilering och att höras och synas. Det har också kommit klagosånger från de små partierna om att Moderaterna är alltför dominerande och ogenerösa. Och i dag var det Reinfeldt och inte Björklund som stod på en scen framför TV-kameror och berättade att skolan ska få mera resurser. Reinfeldt gjorde också ett utspel om att eleverna ska kunna få betyg i lägre åldrar än i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer