Margit Silberstein, inrikespolitisk kommentator, Aktuellt Foto: SVT

Reinfeldt på Björklunds planhalva

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Reinfeldt lät som om det var han och inte Jan Björklund som var utbildningsminister. Skolan blir en valfråga, aviserade Reinfeldt, vars fyrtio minuter långa jultal handlade om enbart skola och utbildning.

Det ser ut att kunna bli en hård kamp om skolan både inom Alliansen och iförhållande till Socialdemokraterna. Mätningar visar att Socialdemokraternaefter många år nu har gått om Alliansen på skolans område och väljarna tycker idag att Socialdemokraterna har den bästa skolpolitiken. Den balansen villModeraterna ändra på. Fredrik Reinfeldt har rest land och rike runt och besöktolika skolor. I sitt jultal på Skansen berättade han ingående om sina intryckfrån skolans värld.

Reinfeldt läste upp en lång lista med skolreformer, som Alliansen genomfört.Men han började med att räkna upp vad som inte var bra med den svenska skolan.Visserligen sade han att problemen kan härledas decennier tillbaka i tiden ochatt skolan är bättre än sitt rykte, men exposén kan också ses som en förtäcktkritik mot utbildningsminister Jan Björklund, som ju har ansvaret för skolan.

Som det ser ut i opinionsmätningarna är Alliansen i gungning.Kristdemokraterna har legat under fyra procent i den ena mätningen efter denandra. Men även Centern och Folkpartiet lever i skuggan av Moderaterna, som ärungefär dubbelt så stora som de andra tre partierna tillsammans.

Det återkommande receptet för hur de små partierna ska växa brukar hetaprofilering och att höras och synas. Det har också kommit klagosånger från desmå partierna om att Moderaterna är alltför dominerande och ogenerösa. Och idag var det Reinfeldt och inte Björklund som stod på en scen framför TV-kameroroch berättade att skolan ska få mera resurser. Reinfeldt gjorde också ettutspel om att eleverna ska kunna få betyg i lägre åldrar än i dag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.