Reinfeldt: ”Vi diskuterar inte namn nu”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt ifrågasätter processen hur EU-kommissionens näste ordförande ska utses. I SVT:s morgonsoffa säger han att det ”vrider hur förslagen är skrivna”. Därmed bidrar han till att försvåra för Luxemburgs Jean-Claude Juncker att få jobbet.

Storbritanniens premiärminister David Cameron träffar Fredrik Reinfeldt tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel samt Nederländernas premiärminister Mark Rutte på Harpsund i dag. David Cameron och Angela Merkel står i konflikt sedan Merkel gått ut med att hon stödjer Luxemburgs Jean-Claude Juncker som ordförande för EU-kommissionen.

– Det här är tre ledare som står mig nära. Jag försöker att inte dela upp dem, men det är viktigt att Sverige har vänner, säger Reinfeldt till SVT.

Minitoppmöte i Harpsund

”Vrider hur förslagen är skrivna”

Cameron förespråkar att EU:s ledare, inte EU-parlamentet ska utse kommissionens ordförande, vilket skulle öka Storbritanniens möjligheter att stoppa Juncker. Reinfeldt anser också att det är EU-ledarnas sak.

– EPP (partigruppen som Moderaterna tillhör) har förslagit honom som toppkandidat, men vår invändning är att det vrider lite hur fördragen är skrivna och vi tycker att sånt här är viktigt, eftersom det handlar om balans mellan vad som ska beslutas på regeringsnivå och i EU, säger Reinfeldt.

Vem förordar du?

– Man har framställt frontkandidater redan före Europas stats- och regeringschefer träffades och före valet och det har vi principiella invändningar mot. Vi kommer att diskutera namn i slutet av juni, säger Reinfeldt.

Vill ha folkomröstning

Storbritanniens premiärminister David Cameron har lovat att hålla en folkomröstning 2017 om landet ska lämna EU ifall han blir omvald i nästa års val i landet.

– Jag ser en stor risk i en sån folkomröstning och det vore dåligt för EU och Sverige om Storbritannien inte var kvar i unionen.

Svensk kandidat?

Fredrik Reinfeldt själv har lyfts fram som en kandidat till posten som en möjlig kompromisskandidat för att leda EU-kommissionen i stället för Juncker. Men han undviker att svara på frågan om han själv kan tänka sig posten:

– Jag är helt inriktad på att bli omvald som statsminister i september, säger Fredrik Reinfeldt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Minitoppmöte i Harpsund

Mer i ämnet