Statsminister Fredrik Reinfeldt håller sitt sommartal på Strandvik i Gustavsberg, Värmdö. Foto: Scanpix

Reinfeldt gick till attack mot Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Utbyggnad av tunnelbanan, sänkt bolagsskatt – och en känga mot oppositionen. Det var huvudpunkterna när Fredrik Reinfeldt höll sitt årliga sommartal i dag.

Statsminister Fredrik Reinfeldt meddelade också att han är beredd att höja trängselavgifterna i Stockholm för att delvis kunna finansiera en snabbare utbyggnad av tunnelbanan till Nacka. Något av en överraskning med tanke på att alliansen inte var särskilt positiv till trängselavgifterna från första början.

-Vi vill bygga ut tunnelbanan snabbare – och vi vill ha mer bostäder i Stockholmsregionen, sa Reinfeldt om utbyggnaden.

Vid pressträffen före talet sade Reinfeldt också att regeringen är beredd att gå in och medfinansiera den nya tunnelbanesträckningen – mot att kommunerna som drar nytta av utbyggnaden ska bygga uppemot 40.000 nya bostäder som motprestation.

”Löfven säger ingenting vettigt”

Reinfeldt attackerade också Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvén till delar av publikens stora förtjusning.

-Kvinnor säger ibland om män: det vore bra om män talade lite mindre, eller kanske inte sa något alls, sa Reinfeldt. Det skulle upprätthålla illusionen om att det fanns något intressant att vänta. Jag vet inte vem Stefan Löfvén har lyssnat på. Han har ägnat sig åt att inte säga någonting vettigt.

Vill sänka bolagsskatten

Bolagsskatten avhandlades också av Reinfeldt, som menar att de måste sänkas ytterligare för att Sverige ska kunna konkurrera med övriga länder.

-Många bolag lägger sina verksamheter i andra länder. Att sänka bolagsskatten bidrar till bättre förhållanden för företagande i Sverige.

Arbetslöshetssiffrorna kommenterade Reinfeldt i sitt tal med en anmärkning om att det tar tid att förändra. Han menade att de fick ta över luftslott (från Socialdemokraterna) 2006, och att ”det tar tid innan förändringarna märks i skolan”.

-Vi har satsat i varje budget för att hjälpa människor att komma in i arbetslivet, sa Reinfeldt. Vi ser till att arbetsgivare får kraftiga rabatter när de anställer människor som varit utanför arbetsmarknaden en lång tid.

I övrigt hade partiledaren få konkreta förslag eller exempel på hur arbetslösheten skulle tyglas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer