Vänster: Moa Berglöf, tidigare talskrivare åt Fredrik Reinfeldt. Mitten: Skuggbild på Anna Kinberg Batra (M). Höger: Centerledaren Annie Lööf. Foto: TT

Reinfeldts tidigare talskrivare vill byta parti

Uppdaterad
Publicerad

Moa Berglöf, som var talskrivare åt den förre statsministern, Fredrik Reinfeldt, har röstat blått i nästan tjugo år. Men nästa höst ska hon lägga sin röst på ett annat parti – Centerpartiet.

– Moderaterna går åt fel håll, säger hon.

Moa Berglöf var talskrivare åt Fredrik Reinfeldt mellan 2006-2014, och har sedan dess inte varit partipolitiskt aktiv. Men hon är bekymrad över den riktning som hon anser Moderaterna tagit de senaste åren.

LÄS MER: Moderaterna: Anna Kinberg Batra sitter kvar

– Jag känner att Moderaterna går åt ett håll som jag inte är intresserad av. Då är det naturligt att kika efter alternativ. Då är det Centerpartiet som håller den liberala fanan, säger hon och fortsätter:

– Det är C som har den mest frithetliga synen på människan och mångfald.

Kritisk till SD-samarbete

Hon är starkt kritisk till M:s öppning gentemot Sverigedemokraterna – ett parti som hon menar ”behållit den gamla partidevisen om att bevara Sverige svenskt,” som hon skriver i Sydsvenskan.

Är det den utsträcka handen till SD som framför allt motiverar dig?

– Att man öppnar upp för samarbete, eller ”diskussion” som [M-partiledningen] säger. Men i det kommer att man vill ha hårdare tag, mer övervakning. Det har jag problem med som liberal, säger Berglöf.

LÄS MER: Så skulle svenska folket rösta om det var val idag

Finns det något som skulle få dig att ändra dig, och ändå rösta på M nästa höst?

– Ja, det skulle i så fall vara om de når insikten om att det är fel väg att gå. Men nu har det ändå gått en tid, och det är bara ett år kvar till valet så det känns inte som att det kommer hända tills dess.

”Vi är många”

Berglöf vill understryka att hon inte lämnar något parti då hon inte är partipolitiskt aktiv, och att hon inte ”bytt” parti än, men börjat snegla mot att lägga sin röst på C.

LÄS MER: Oroligt inom Moderaterna inför kongressen

– Vi är många som tänker som jag, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.