Moderaterna: Anna Kinberg Batra sitter kvar

Uppdaterad
Publicerad

Flera tunga M-toppar vill byta ut Anna Kinberg Batra efter dalande opinionssiffror.

Partisekreteraren Tomas Tobé medger att läget är allvarligt och att partiledaren har förbättringspotential. Men hon sitter kvar.

– Absolut, säger han.

SVT Nyheter har talat med flera tunga företrädare för partiet som inte ser någon annan lösning än att peta Anna Kinberg Batra.

Christian Gustavsson, ordförande för Moderaterna i Östergötland och ledamot av partistyrelsen, kräver öppet hennes avgång. Men avgångskravet tycks vara tydligast i Stockholmsområdet som tidigare varit ett starkt fäste, men där opinionsraset för Moderaterna varit stort på senare tid.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

LÄS MER: Tunga moderater kräver Anna Kinberg Batras avgång

”Väcker frustration”

När Anna Kinberg Batra tillträdde som partiledare hade Moderaterna 23 procent av väljaropinionen, nu är siffran nere i 16 procent.

Partisekreterare Tomas Tobé kallar läget för ”allvarligt”.

”Moderaterna har tappat i opinionen och vi är i ett allvarligt läge. Det väcker givetvis frustration, vilket ligger till grund för detta”, säger han i ett skriftligt uttalande till SVT Nyheter. 

”Finns förbättringspotential”

Enligt Tobé är partiet medveten om kritiken mot partiledaren.

– Anna Kinberg Batra har ju också själv gett uttryck för att det är klart att det finns förbättringspotential. Kommunikationen är väl det som kanske har lyfts fram allra mest, säger han till SVT:s Aktuellt.

Samtidigt försvarar han henne:

– Jag tycker att Anna Kinberg är en bra kommunikatör och en bra politiker, men även hon har så klart utvecklingspotential

LÄS MER: Ny Novus-mätning: C och M de mest populära regeringspartierna

Anna Kinberg Batra befinner sig för närvarande i USA, men Tomas Tobé säger att han har kontakt med henne varje dag. Han menar att hon är redo att ta till sig av den kritik som finns.

– Det handlar om att lyssna in. Det finns en oro och ett missnöje, det har vi inte bara sett i opinionen, utan också i partiet.

Sitter kvar

Tomas Tobé betonar att partiet har genomgått en stor omprövning under Anna Kinberg Batras tid, bland annat när det gäller migrationspolitiken, och menar att partiet nu måste tala mer om hur man vill utveckla Sverige.

– Det är klart att det har varit många tuffa och snabba besked, det tror jag gör att många väljare känner sig lite osäkra kring ”vad vill Moderaterna”.

På frågan om Anna Kinberg Batra kommer att sitta kvar, säger han:

– Absolut.

SVT Nyheter har sökt Anna Kinberg Batra för en kommentar, men hon kommer enligt presstjänsten inte att uttala sig.

LÄS MER: Statsvetare: Riskabelt byta ut Anna Kinberg Batra ett år före valet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Mer i ämnet