Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunnar Andersson, professor i demografi vid Stockholms universitet, listar tre faktorer kan påverka barnafödandet.

Forskarens förklaring till minskade barnafödandet: Oro för framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kvinnor föder allt färre barn. Inte på över 20 år har fruktsamheten varit så låg. Forskare lyfter fram oro för framtiden som en förklaring. 

– Unga vuxna som är oroliga för framtiden är mindre benägna att skaffa familj, säger sociologiprofessor Gunnar Andersson.

Kvinnor föder i snitt 1,52 barn per person i Sverige, enligt statistikmyndigheten SCB:s siffror från 2022. Siffran har inte varit så låg sedan 1999 – alltså på över 20 år. 

Gunnar Andersson, professor i demografi vid Stockholms universitet, tror att en förklaring är att många har en mer pessimistisk syn på framtiden. Krig i omvärlden, inflation, arbetslöshet, politiskt extremism, brottslighet och miljöförstöringar har negativ inverkan på planerna att skaffa barn.

– Vi kopplar samman det med de ökade orosmomenten globalt som gör att unga vuxna inte skaffar sitt första barn. För att man ska börja med familjeprojektet måste man ha framtidstro, säger han.

Konsekvenser på lång sikt

Trenden har varit nedåtgående sedan 2010 då den summerade fruktsamheten var 1,98 barn per kvinna, med undantag för pandemiåret 2021 då fruktsamheten ökade något. Gunnar Andersson ser med oro på trenden. 

– Det får stora konsekvenser på lång sikt med åldersstrukturer som blir skeva. Det kommer väldigt få yngre som ska försörja de äldre. 

Totalt föddes 104 734 barn i Sverige i fjol, vilket är 9 529 färre än 2021. Sist det föddes så få barn var 2005.

Samma trend i Europa

Också i andra länder i Europa minskar barnafödandet. En av förklaringarna är att förstföderskor blir allt äldre och därför inte får lika många barn under sin livstid som tidigare. Sverige har tidigare stuckit ut som ett av fem länder i Europa där barnafödandet har varit högst. Nu kan det ändras.

– Sverige har fungerat som framgångsland. Det är kopplat till familjepolitiken som gör det möjligt att kombinera arbetsliv och familjeliv i större utsträckning. Men med den nya utvecklingen återstår att se vad som händer, säger Gunnar Andersson.

Se professorn lista tre faktorer som påverkar barnafödandet i klippet

Barnafödandet över tid

Att barnafödandet har varierat över tid i Sverige har flera förklaringar. Från slutet av 1960-talet till mitten av 1980-talet skedde en nedgång i barnafödandet som till stor del berodde på att det var en period då fler kvinnor började lönearbeta. Även tillgången till bättre och säkrare preventivmedel bidrog till nedgången.

Minskningen ersattes av en uppgång åren runt 1990, vilket kan förklaras dels av en stark konjunktur men även av förändringar i familjepolitiken.

Under senare delen av 1990-talet var det återigen en nedgång i barnafödandet. Den berodde till stor del på lågkonjunkturen som medförde att speciellt yngre kvinnor och män fick svårare att etablera sig på arbetsmarknaden. Allt fler gick vidare till högre studier och sköt barnafödandet på framtiden.

År 1999 var barnafödandet det lägsta någonsin i Sverige, 1,5 barn per kvinna. Under 2000-talet ökade barnafödandet fram till 2010 men därefter har det minskat.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.