Oslopolitikern Raymond Johansen uppmanar Osloborna att stanna hemma i helgen med anledning av virusutbrottet i grannkommunen. Foto: Heiko Junge/TT/Terje Pedersen/TT

Rekordhårda restriktioner väntas i Oslo efter virusutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Ett lokalt utbrott av den muterade brittiska virusvarianten har fått norska myndigheter att reagera med kraft. Kommunen Nordre Follo har stängts ner – och nu väntas stränga restriktioner även i Oslo.

– Den här helgen vill jag uppmana Osloborna: Stanna hemma, träffa så få ni kan, säger Oslopolitikern Raymond Johansen till NRK.

Den nya brittiska varianten av coronaviruset har fått fotfäste i den norska kommunen Nordre Follo, nära huvudstaden Oslo. Att man inte vet hur det tog sig dit oroar myndigheterna.

– Detta är det första exemplet på spridning av det här viruset i Norge där vi inte känner till smittovägen, säger hälsominister Bent Høie till NRK.

Åtminstone två personer, båda över 90 år gamla och boende på ålderdomshem, ska ha dött med den nya virusmutationen, som även ska ha spridit sig till en förskola.

Nu har hårda rekommendationer införts för boende i området. Invånarna uppmanas att inte lämna kommunen och att inte hamstra förnödenheter.

– Res inte från kommunen, det är väldigt viktigt. Alla som har planerat resor till andra kommuner ska inte genomföra resan. Det är en stark rekommendation från oss, säger kommunöverläkaren Kerstin Johnsen Myhrvold, skriver NRK.

Uppgifter: Rekordhårda åtgärder kommer

Klockan 09.00 på lördagen kommer den norska regeringen att hålla en presskonferens med anledning av utvecklingen.

Enligt uppgifter till NRK så kommer regeringen att lägga fram nya hårda restriktioner som skulle innebära att förskolor och skolor stängs i flera dagar i Follo-regionen – men även i Oslo. Även affärer och restauranger kan stängas fram tills dess att myndigheterna har fått en överblick av situationen.

Åtgärderna beskrivs som de strängaste i Oslo sedan pandemins början.

– Den här helgen vill jag uppmana Osloborna: Stanna hemma, träffa så få ni kan. Tänk efter en extra gång innan du går till affären, säger Raymond Johansen, kommunstyrelsens ordförande i Oslo, till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.