Rekordinvesteringar i vindkraft ger elöverskott

Uppdaterad
Publicerad

Nu görs rekordinvesteringar i den svenska vindkraften. Det visar en ny utredning från branschorganisationen Svensk Vindenergi. Det gör att Sverige får ett stort överskott av el trots att två kärnkraftsreaktorer i Ringhals stängs av. Och den stora utbyggnaden kommer att påverka elpriserna vi betalar i framtiden.

Det byggs vindkraft som aldrig förr i Sverige. För genom ny teknik och allt större vindkraftverk har det skett ett genombrott för hela sektorn.

– Bara sedan i somras har investeringarna ökat med över tio miljarder kronor, säger Charlotte Unger Larson, som är vd för branschorganisationen Svensk Vindenergi.

Och det ger resultat.

– Från och med nu och fyra år framåt kommer produktionen att fördubblas. Idag ligger produktionen på 20 terawattimmar och den kommer att ligga på 40 terawattimmar år 2022, säger Charlotte Unger Larson.

”Bland de bästa förhållanden i Europa”

Enligt utredningen från Svensk Vindenergi började investeringsboomen redan år 2016 när en bred politisk majoritet i riksdagen gjorde upp om de långsiktiga villkoren genom den så kallade energiöverenskommelsen. Sedan dess har det tagits investeringsbeslut på hela 80 miljarder kronor för vindkraften i Sverige. Och 80 procent kommer från utländska placerare.

– Man väljer Sverige på grund av det politiska klimatet men också på de förutsättningar vi har, säger Charlotte Unger Larson, som är vd för branschorganisationen Svensk Vindenergi och fortsätter:

– Vi har bland de bästa vindlägena i hela Europa. Vi har ett land som är glest befolkat och vi har också en stor erfarenhet av både bygga vindkraft och driva parker. Det tror jag är väldigt avgörande för investeringarna.

Vad är då hemligheten bakom ruschen?  Det är framför allt att vindkraftverken har blivit större och därmed mer effektiva.  De vindkraftverk som byggs nu är högre än Sveriges högsta byggnad Turning Torso i Malmö som har en höjd på 190 meter. Och om fem år räknar experterna med att det kommer en ny generation vindsnurror som blir 250 meter höga och 50 procent mer effektiva än dagens generation.

Pressar priserna

Det är mycket som förändras när utbyggnaden av vindkraften exploderar. Det gör till exempel att stängningen av de två reaktorerna i Ringhals inte påverkar den svenska elförsörjningen. 

– Vi ser att våra prognoser när det gäller vindkraft vida överstiger produktionen som sker i de reaktorer som ska stängas ned i Ringhals. Vi kommer därför fortsatt att ha ett ökat överskott säger Robert Andrén som är generaldirektör för energimyndigheten.   

Det gör att Sverige får ett rekordstort elöverskott år 2022 som innebär att exporten av el ökar.

Det stora elöverskottet i Sverige pressar också elpriserna. Men den stora förändringen för oss konsumenter är att priserna kommer att variera mycket mer. Vi  får en situation som man redan ser i Danmark där elen kan vara nästa gratis när det blåser mycket och extremt dyr när det är vindstilla.

– Idag när elpriset är lågt generellt har du en situation att det egentligen inte spelar någon roll när du använder elen och du behöver inte tänka på det, säger Robert Andrén. Framöver blir det än mer viktigt att vara medveten om sin användning av elen.

 Tekniken finns redan i dag att styra elkonsumtionen till de timmar när priset är som lägst.  Och den tekniken kommer att få ett större genomslag när många märker att det går att spara stora pengar på att till exempel tvätta mitt i natten när eltaxan är som lägst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.