Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden menar att många som genomgått en skuldsanering får tillbaka livsgnistan. Foto: Kronofogden

Rekordmånga ansöker om skuldsanering

Uppdaterad
Publicerad

Trots att vi befinner oss mitt i en högkonjunktur så är det rekordmånga som ansöker om skuldsanering. Nya regler är ett skäl.

– Det finns ett uppdämt behov, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden.

I slutet av 2016 trädde nya skuldsaneringslagar i kraft. Nu märks det i statistiken. Förra året fick Kronofogden in cirka 19 000 ansökningar om skuldsanering, jämfört med drygt 12 300 under 2016. Det motsvarar en ökning med 54 procent.

Enklare ansökan

Per-Olof Lindh är enhetschef på Kronofogden, den myndighet som tar beslut om skuldsaneringar.

– Nu är det enklare att ansöka och när man väl har fått ett beslut så har vi två betalningsfria månader.

– Vi har också ett tydligare barnperspektiv, vi tar större hänsyn till dem. Ibland kan man exempelvis få en kortare betalplan, säger han.

Betalningsförmedling

Kronofogden är ålagda att ha en så kallas betalningsförmedling, det betyder att den som blivit beviljad sanering får ett beslut om ett belopp som ska betalas varje månad.

– Men vi tar hand om själva utbetalningarna till fordringsägarna, säger Per-Olof Lindh.

Alltid fem år

Skuldsaneringsperioden är alltid på fem år, men själva betalplanen kan bli kortare. I korta drag betyder det att skulderna skrivs av efter fem år, även om man bara har en betalplan på tre år.

– Staten löser inte skulderna utan varje enskild borgenär får ta förlusten.

– Lagstiftningen finns och de flesta accepterar den, säger Per-Olof Lindh.

Hjälp från kommunen

Har man hamnat i en ekonomisk situation som man inte kan reda ut på egen hand under överskådlig tid, så kan man kontakta Kronofogden direkt, eller så kontaktar man kommunens skuldrådgivare.

– Vi finns där när själva beslutet tas, men skuldrådgivarna finns med under hela perioden. De gör ett jättebra jobb och jag rekommenderar att man tar hjälp av dem, säger Per-Olof Lindh.

Livsgnistan åter

De allra flesta som gör en skuldsanering får ordning på sin ekonomi. Det är bara 10-15 procent som återkommer till Kronofogden.

– Man måste ändra sin livsstil, men vi ser faktiskt att många får sin livsgnista tillbaka, säger Per-Olof Lindh.

Så här fungerar en skuldsanering

Skuldsanering innebär att du slipper betala hela eller delar av din skuld. För att kunna få skuldsanering ska du sakna möjligheter att betala skulderna inom överskådlig tid. Det behöver inte handla om stora skulder – det är din personliga situation som avgör.

Du ansöker om skuldsanering hos Kronofogden, antingen digitalt eller genom att fylla i en pappersblankett. Kommunens budget- och skuldrådgivare kan hjälpa till med ansökan om du vill det.

När Kronofogden beslutat om skuldsanering görs en betalningsplan. Lite förenklat innebär det att du får leva på existensminimum i några år, oftast fem. Alla inkomster som överstiger den nivån går till att betala skulderna. När fem år har gått är du skuldfri.

Lagändringen har gjort det enklare att ansöka om skuldsanering. Kronofogden efterfrågar färre uppgifter och det går även att ansöka på webben. Det finns också förändringar som syftar till att göra det lättare att genomgå skuldsaneringen. En av förändringarna är att du har två betalningsfria månader per år. En annan är att du betalar en summa per månad till Kronofogden som sedan fördelar till dem som ska ha betalt. Tidigare låg det ansvaret på den skuldsatta. En tredje nyhet är att personer med barn kan beviljas en förkortad betalningsplan.

Källa: Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.