Foto: Scanpix

Rekordmånga begär ut sitt belastningsregister

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga svenskar begär i dag ut sitt belastningsregister. Att allt fler arbetsgivare kräver det inför en anställning tros vara en av orsakerna bakom ökningen.

Allt fler arbetsgivare vill att du visar upp ett utdrag av ditt brottsregister vid en anställningsintervju.

Anna Wedin på Svensk Handel säger till SVT Nyheter:

– Det är för att få en så total bild som möjligt av vem man anställer. Arbetsgivaren vill inte ha några obehagliga överraskningar och är det något som man uppskattar så är det ärlighet.

Sedan 2001 har jobb inom förskola och skola krävt registerutdrag, men även andra arbetsgivare har fått upp ögonen för brottsregistret.

Sedan 2003 har de utdrag som människor begär ut själva ökat lavinartat.

2003 begärdes 40.000 utdrag ur belastningsregistret. 2012 låg den siffran på 199.000 utdrag.  Det sker alltså fem gånger så ofta i dag som för 10 år sedan.

– Man kan få reda på att en person har prickar i brottsregistret, men ändå väljer att anställa honom eller henne. Sammataget kan den personen forfarande vara den bästa och man ger därför den personen en andra chans, säger Anna Wedin på Svensk Handel.

Kan du se något problem kring den personliga integriteten?

– Ingen arbetsgivare begär utdrag slentrianmässigt eller av onödiga skäl. I vår bransch så håller vi till exempel på mycket med kapital och kontanter, så det är viktigt att vi får personal vi kan lita på, säger Anna Wedin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer