Foto: TT

Rekordras för Karolinska institutet efter Macchiarini-skandalen

Uppdaterad
Publicerad

Macchiarini-skandalen har satt ett tydligt avtryck i allmänhetens uppfattning av Karolinska institutet. KI rasar från en fjärdeplats till en tolfte plats i senaste förtroendemätningen.

KI har legat bland de mest ansedda universiteten i Sverige under flera år, förra året låg det på en fjärdeplats bland tjugo lärosäten. I år återfinns Karolinska Institutet på plats tolv.

– Det är extremt allvarligt och vi är inte alls nöjda med det här, men vi får helt enkelt konstatera att så här är det nu och vi måste jobba stenhårt för att förbättra det, säger Karin Dahlman-Wright, vikarierande rektor på KI.

Etiken uppfattas låg

En av orsakerna till det låga förtroendet är att ledningens moral och etik uppfattas som låg. Även ledningens agerande och mediehantering under turbulensen kring Paolo Macchiarini får underkänt.

– Det är mediebilden och affären som har tryckt ner dem. Att det inte gått ännu sämre beror troligen på att man har ett ganska grundmurat förtroende för deras undervisning och forskning. Därför har fallet inte blivit större än vad det blev, även fast det var ett rekordfall, säger Toivo Sjörén, opinionschef hos Sifo.

”Mer än Macchiarini”

KI ska nu jobba aktivt för att återfå allmänhetens förtroende

– Vi vill visa utåt att KI är mycket mer än Macchiarini, vi vill även visa hur vår forskning verkligen bidrar för samhället i stort, säger Karin Dahlman-Wrigh.

Även läkare menar att det krävs krafttag av KI i det läget som råder nu.

– Jag kräver en mycket större transparens och öppenhet, jag tror inte att man har rensat ut alla ansvariga i den här affären, säger Johannes Jacks, läkare vid Karolinska sjukhuset.

Chalmers tekniska högskola: 86

Kungliga Tekniska Högskolan: 86

Lunds universitet: 82

Uppsala universitet: 80

Handelshögskolan Stockholm: 79

Lunds tekniska högskola: 79

Linköpings universitet: 72

Sveriges Lantbruksuniversitet: 71

Umeå universitet: 68

Göteborgs universitet: 66

Luleå tekniska universitet: 66

Karolinska institutet: 59

Stockholms universitet: 58

Linnéuniversitetet: 54

Örebro universitet: 52

Karlstads universitet: 46

Malmö högskola: 42

Mittuniversitetet: 40

Mälardalens högskola: 34

Södertörns högskola: 27

Hundra i tabellen innebär utomordentligt anseende och noll motsvarar ett svagt anseende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet