Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Angelstam, professor i skogs- och naturresursförvaltning, menar att svensk skogsbruk inte är hållbart. Foto: Alex Bolevin

Rekordvinster för kritiserat skogsbruk

Publicerad

Skogsindustrin gör rekordvinster och skogsavverkningen i Sverige har aldrig varit så omfattande som nu, enligt Skogsstyrelsens statistik. 

Samtidigt ifrågasätter forskare regeringens ensidiga fokus på skognäringen och kritiserar bristen på artskydd och förlusten av biologisk mångfald.

Det har aldrig tidigare avverkats så mycket skog som nu, åtminstone inte enligt Skogsstyrelsens mätningar som går tillbaka till 1956. Samtidigt gör skogsnäringen rekordvinster.

Södra skogsägarna ökade sitt rörelseresultat med över två miljarder kronor jämfört med föregående år och landade på 7,8 miljarder kronor för 2022. SCA landade på 8,6 miljarder kronor.

”En stor frustration”

Per Angelstam, professor i skogs- och naturresursförvaltning, har arbetat länge vid Sveriges lantbruksuniversitet men arbetar nu i Norge och är också gästprofessor i Holland. Han är kritisk mot vad han anser är en alltför stor avverkning och alltför ensidigt fokus på skogsindustrin bland svenska politiker:

– Från hjärtat känner jag en stor frustration över att evidens, alltså kunskaper om hur vi borde sköta skogen för att bevara arter, inte tillämpas. Det som många av oss tycker är frustrerande är att politikerna struntar i det – samtidigt som man påstår att allt är frid och fröjd. Det är oärligt.

Skog som förmultnar har inget värde

Men landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) menar att Sverige i dag skyddar tillräckligt med skog och att de 2 500 kvadratkilometer skog som avverkas om året låter rimligt.

Är Sveriges skogsbruk hållbart?

– Ja, det tycker jag att det är, säger Kullgren.

Professor Per Angelstam menar tvärtom att det svenska skogsbruket inte är hållbart.

– Alltså hållbart har ju med normen att göra, och med den norm vi har satt för svensk skogs- och miljöpolitik och i internationella överenskommelser – så är svaret på den frågan nej.

Se när SVT:s team följer med Per Angelstam ut i den 100-åriga skogan, i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.