Rena Kläder kritiserar IndiskaHar du bojkottat en butik av etiska skäl?

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Rena Kläder anklagar klädoch inredningskedjan Indiska för att göra för lite för att kontrollera arbetarnas villkor hos leverantörerna i Indien. Men Indiska hävdar att man gjort mycket för att förbättra läget.

Företaget menar att man inte kan lägga sig i ett annat lands lönepolitik. -Varje land måste själv få bestämma vilka minimilöner de ska ha, säger Indiskas etikansvaria Renée Andersson.

Rena Kläder hävdar i en rapport att Indiska motverkar fackorganisationer och att företaget vägrar betala mer än indiska minimilöner, skriver SvD.

Vissa förbättringar har skett

Enligt rapporten från Rena Kläder var inte en enda arbetare hos leverantörerna som besöktes fackligt ansluten.

Rapporten visar också att det skett förbättringar vad gäller arbetsmiljö, anställningsbevis, försäkringar och pensioner på fabrikerna som tillverkar kläder för Indiska.

När det gäller arbetarnas löner är minimilönerna ofta inte tillräckliga att leva på, skriver Rena Kläder.

Indiska slår tillbaka mot kritik

Sofie Gunolf, vd för Indiska, skriver i en kommentar till rapporten att begreppet levnadslöner är otydligt och att utländska företag inte kan lägga sig i ett annat lands lönepolitik.

Indiskas miljö- och etikansvariga Renée Andersson förklarar att leverantörerna kan ha så många som 50 köpare varav de flesta saknar uppförandekoder och inte gör några kontroller i fabrikerna.

-Hur skulle det då fungera att de betalade ut högre löner när de syr för oss? Skulle man separatredovisa det? Det är jobbigt nog för oss att kontrollera att de betalar ut övertid, sjukförsäkring, pensioner, anställningsbevis och annat som inte fanns innan vi började vårt arbete med att förbättra villkoren för tre och ett halvt år sedan, säger hon.

Fakta: Indiska

Indiska har i dag sammanlagt 80 butiker i Sverige, Danmark, Norge och Finland.

Företaget sysselsätter cirka 600 personer, de flesta i butikerna som säljer kläder, accessoarer, heminredning och bruksartiklar.

Indiska ägs och drivs av familjen Thambert. Grundaren Åke Thambert är hedersordförande i styrelsen.

Vd är Sofie Gunolf, som ingår i den tredje generationen i ägarfamiljen.

Företaget har cirka 130 leverantörer i Sverige, Danmark, Indien, Kina, Turkiet, Vietnam och Grekland.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.