Dryg en tredjedel av de anställda inom resebyråer och researrangörer har blivit uppsagda eller varslade, enligt SRF. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Resebranschen värst drabbad av coronapandemin

Publicerad

Permitteringsgraden i resebranschen är på 83 procent visar siffror från Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen, SRF.
– Dessutom har drygt en tredjedel av de anställda inom resebyråer och arrangörer blivit uppsagda eller varslade, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF i ett pressmeddelande.

Sevärdheter runt om i världen står tomma och många orter som livnär sig på turism har drabbats hårt.

I Sverige är det tre branscher som sticker ut, enligt branschföreningen SRF:s undersökning: Resebyråer och researrangörer, hotell och restaurang samt reklam- och marknadsföringsbyråer.

– Hotell och restaurang har halva andelen permitterade jämfört med vår bransch, säger SRF:s generalsekreterare Didrik von Seth.

Långt fler än genomsnittet

Genomsnittet permitterade i Sverige är på 12 procent. Inom resebranschen är permitteringsgraden 83 procent, i hotell och restaurang 42 procent, visar SRF:s undersökning samt siffror från Tillväxtverket.

Nu är man rädd för att Sverige kommer gå miste om tusentals arbetstillfällen.

– Regeringen lät innan midsommar meddela att några åtgärder för att lösa resebranschens akuta situation inte var aktuellt för tillfället. Detta riskerar att arbetstillfällen flyttar, inte bara till våra grannländer, utan även till andra ställen i världen, säger Didrik von Seth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet