SVT:s reseexpert Hélène Benno menar att det är lätt att glömma bort att visa hänsyn för sina medresenärer när man flyger eller åker tåg. Foto: SVT/TT/Lars Pehrson

Reseexperten: Så beter du dig på semestern

Publicerad

Om sommaren är många ute och reser. I stressade situationer ombord på tåg och flygplan kan mycket hända, och resenärer visar sig inte alltid från sina bästa sidor. SVT:s reseexpert går igenom vett och etikett under resans gång.

Att resa med tåg eller flygplan innebär att man tillsammans med en stor mängd främlingar delar på ett dels mindre och dels begränsat utrymme. Där ska väskor, personal, barn, vuxna, och ibland djur samsas. Det går ofta sådär.

– Hänsyn är ett underskattat ord, säger Hélène Benno, reseexpert.

Kläder och dofter spelar roll

Enligt Benno är det viktigt att komma ihåg att man är någon annanstans och inte framme vid, eller kvar, på sandstranden.

– Man får klä sig efter situation. På ett flyg kan det vara bra att ha ordentliga skor och mer än t-shirt eller linne. Det är många passagerare som sitter tätt, och att dela svett med andra är ju inte optimalt.

På samma tema är det också bra att tänka på att många lider av allergier och är känsliga för starka dofter.

– Strunta i parfym och after shave. Man kanske heller inte behöver ha med mat som luktar jättemycket då många är extra känsliga när de reser, säger Benno.

Olika perspektiv

Att passagerare tenderar att glömma resten av medresenärerna runt omkring är vanligt menar Hélène Benno.

– Folk glömmer att det är fler än de själva som reser. Man måste tänka på att för vissa av oss som reser så är det just en transport, men för andra är det något man sparat till länge och något som är en stor del av hela resan, säger hon och fortsätter:

– På samma sätt glömmer man att de som jobbar på flyg och tåg, det är deras arbetsplats, värdarna är inte resenärernas tjänare.

Saker man inte ska göra ombord på tåg/flygplan

Visa
 • Måla naglarna: ”Många är allergiska eller känsliga för doft.”
   
 • Ta av sig barfota eller sätta upp fötterna i glipan mellan stolarna framför: ”Det är ofräscht.”
   
 • Vara för barklädd: ”På flyg ska man tänka på att huden blir torr och om du åker i ett litet linne eller t-shirt, och vill skydda dig mot uttorkning så är det bättre att ha mer kläder på sig.”
   
 • Lyssna på hög musik: ”Även taskiga hörlurar som läcker mycket kan störa under en lång resa.”
   
 • Vinkla bak sätet: ”Om någon äter fäller man inte bak stolen. Jag brukar vända mig om och förvarna eller kolla om det är okej med den som sitter bakom innan jag fäller bak sätet.”
   
 • Sparka inte på stolen framför: ”Det är okej att säga till den som sitter bakom, även om de är barn.”

Källa: Hélène Benno, SVT:s reseexpert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer