Just nu är det varmt och soligt i Sverige. Men trots det fortsätter fler att åka utomlands. Foto: Erik Johansen/TT

Trots värmen – fler reser utomlands

Uppdaterad
Publicerad
I Sverige råder högsommar, sedan i maj har värmen inte fattats oss, men ändå väljer många att resa utomlands. Under juni slog SAS passagerarrekord någonsin, och Ving har 7-8 procent fler resenärer än förra året.

I semestertider är det många som väljer att resa utomlands, och den fina sommar som just nu råder i landet har inte stoppat folk från att byta miljö.

– Många av våra resenärer bokar resorna i god tid, i maj är redan 85 procent av våra sommarbokningar gjorda, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef på Ving.

I nuläget är det alltså många som reser, men det fina vädret har märkts av i bokningarna.

– Vädret påverkar ju lite grann, det finns några fler sista minuten-resor nu, men samtidigt är det 7-8 procent fler som bokat resor den här sommaren jämfört med förra året, säger Henriksson.

Passagerarrekord

På SAS har man också märkt av att fler reser. I juni valde 2,9 miljoner resenärer att resa iväg, vilket är det högsta passagerarantalet för flybolaget under en enskild månad någonsin.

– Under semesterperioden är det många som väljer att resa, vi kan se att det var så i juni, men den högintensiva perioden är ändå i juli då fritidsresandet ökar, säger Freja Annamatz, presschef för SAS i Sverige.

På Tui har man inte heller märkt någon skillnad i antalet bokade resor på grund av värmen.

– Väder kan påverka generellt sett, men vi är nöjda med säsongens bokningar, de flesta bokar ju i förtid för att säkra upp sommaren, säger Magnus Hürttenbieren, presskontakt på Tui.

Juli reser vi mest

Hélène Benno kan också bekräfta att det är i juli som flest reser iväg, men fler och fler börjar skjuta något på sin semester.

– Vi glömmer bort lite i Sverige att alla inte är som vi, här reser många i juli, men i Europa reser de flesta i augusti. Det kan leda till att biljetterna är billigare i augusti, men då är det å andra sidan svårare att få hotell, säger hon.

Populäraste resmålen

Visa

Länder kring Medelhavet som Krotatien, Spanien (Malaga, Alicnate, Palma), Italien och Grekland.

Även USA är väldigt populärt. Många reser till stora städer som New York, Miami, Boston och Los Angeles.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer