Semester vid sjön Großer Wannsee i Berlin. Foto: TT

Svenskarna reser utomlands allt mer – men USA tappar

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna unnar sig utlandssemestrar allt oftare. Förra året hade de flesta Spanien som destination medan USA tappade besökare, delvis på grund av det politiska styret.

Svenskarna reser helst inom Europa när vi vill ta semester utomlands, men väljer ändå Sverige som semestermål mer än två gånger så ofta som Europa, visar tidningen Vagabonds, Europeiska ERV:s och Utrikesdepartementets Resebarometer 2018.

40 procent av svenskarna lämnade inte Sverige för en utlandssemester förra året utan vilade ut hemma istället.

Östeuropa allt mer populärt

Bland de europeiska länderna är Spanien i topp, precis som det har varit varje år sedan 2010. Därefter kommer Tyskland, Danmark, Grekland, Finland, Italien, Storbritannien, Norge, Frankrike och Kroatien.

Raketerna i undersökningen är Finland, Estland, Österrike, Nederländerna och Ungern. Östeuropa överlag har blivit ett allt mer populärt val för dem som väljer att ta sin semester utomlands.

Resandet till Thailand har däremot halverats jämfört med när Resebarometern startades för åtta år sedan, men är ändå det näst mest populära  resemålet vid resor utanför Europa.

Även resorna till Turkiet har minskat, för första gången sedan 1990-talet hamnar landet utanför topp tjugo över de populäraste resmålen. Turkiet är också det land som flest resenärer säger att de avstår att resa till på grund av oro för terrordåd och oroligheter på resemålet.

Väljer bort USA på grund av politik

Reser vi utanför Europa blir det oftast till USA, men landet har tappat en av tio svenska turister. Av dem uppger en majoritet att de väljer bort USA på grund av det politiska styret.

Även resandet till Storbritannien minskar, troligen på grund av konkurrens från billigare länder, enligt undersökningen.

Anledningen till att vi reser iväg på semester är oftast avkoppling, men även för att ”äta och dricka gott” och besöka sevärdheter.

I undersökningen konstateras det att semesterfirarna inte har påverkats nämnvärt av klimatdebatten. 65 procent av resorna utomlands sker med flyg och vi reser mer utomlands för varje år som går.

Utlandssemestern går i snitt på 15 600 kronor per person. 31-40-åringarna är de som spenderar mest pengar på semestern. Deras resor landar på 20 600 kronor per person.

I år har 3 842 svenskar frågats ut om sina resvanor i Sveriges största undersökning om resevanor. Ungefär 2 000 av dem hade rest utomlands och genomförde därmed hela undersökningen. I undersökningen definieras resor som vistelser med minst en övernattning för resenärer över 18 år. Nytt för i år är att undersökningen också räknar Sverigeresorna och affärsresorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.