Stefano Catenacci på Operakällaren. Foto: TT (Arkivfoto)

Restaurangen blev av med stjärna – då kom gästerna

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterades vilka nordiska restauranger som tilldelas en eller flera stjärnor av ärofyllda Guide Michelin.

En som vet hur det är att få, bli av med och därefter få en stjärna igen är Stefano Catenacci, hovtraktör och krögare på Operakällaren i Stockholm.

– Det är alltid nervöst varje år. Bara för att man har en stjärna är man inte garanterad att ha den varje år. Man måste fortsätta att erövra den, säger han.

”Riktigt fin fjäder i hatten”

2010 blev Operakällaren av med sin Guide Michelin-stjärna, som man haft sedan 1998.

– När det hände hade vi fått pris som Sveriges bästa restaurang i White Guide två dagar tidigare. Så det kändes märkligt måste jag säga, säger Stefano Catenacci.

Vad har det för betydelse för en krog att belönas med en stjärna?

– Det är svårt att säga. Det är en riktigt fin fjäder i hatten för oss kockar, men jag tror inte att det är avgörande för krog. Men det är klart: har man en stjärna har man garanterat bra mat.

Pengarna då?

– De två åren som vi blev av med stjärnan hade vi bra mycket mer gäster än innan. Folk var nyfikna. Så jag tror att det är svårt att svara på.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.