Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mars. Då den breda massvaccineringen börja, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström. Foto: TT/SVT

Vaccinsamordnaren öppnar för massvaccinering

Uppdaterad
Publicerad

Massvaccineringen i Sverige kommer att kunna dra igång under början av våren och alla som vill ska kunna vaccineras till midsommar.

– Det är från mars och framåt som det kommer jättestora volymer till landet så vi kan erbjuda det till en bredare befolkning, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström.

Sverige har hittills fått drygt 300 000 doser vaccin mot covid-19 och i dag väntas de första 10 000 doserna av Modernas vaccin anlända. Under mars kommer dagens 100 000 vaccin i veckan bli till 500 000 i veckan. Det är då den breda massvaccineringen kommer börja, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström.

Den kan bli en utmaning för regionerna, men Richard Bergström säger att han är hoppfull att det kommer att lösa sig.

I Storbritannien förbereder man arenor där folk ska kunna vaccinera sig, Israel har dygnet runt öppna vaccinationscentraler. Kommer vi se det i Sverige?

– Jag tror vi kommer se det i Sverige. När jag lyssnar på regionerna så hör jag att de pratar om att man ska använda den privata sektorn, privata vaccinationscentraler. Jag vet att det är många i näringslivet och senast militären som erbjudit sig sina tjänster. Jag är övertygad om att regionerna kommer att ta till det som behövs. Det är från mars och framåt som det kommer jättestora volymer till landet så vi kan erbjuda det till en bredare befolkning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Från vaccinföretagens lager till arm. Här är vaccinets väg. Foto: Storyblocks/SVT

Ville inte nödgodkänna

Fram till och med 10 januari hade 80 000 personer vaccinerats med en första dos i Sverige. Vaccindoserna som nu kommer till landet används upp, men kritiker menar ändå att det går långsamt och att Sverige är långt ifrån de 20 procent av befolkningen som Israel hunnit vaccinera.

Bergström säger att Israels resultat beror på att landet satsade allt på just Pfizers vaccin och fick utdelning. En annan anledning till att det har gått snabbare i till exempel Israel är att landet, tillsammans med USA och Storbritannien valt att nödgodkänna vaccin, något EU inte ville göra.

– Dels vill man inte rubba på kraven som man har och sen har myndigheterna tagit till sig oron som fanns i befolkningen, att det går för fort. Att då ta till ett nödgodkännande hade möjligen påverkat viljan att vaccinera sig.

Ska kunna vaccineras till midsommar

Den stora bromsklossen nu är tillverkningstakten, säger Richard Bergström. Vaccinerna skeppas ut i takt med att de tillverkas, men tillverkningen går fortfarande långsamt.

Kommer vi nå målet att alla som vill kommer ha kunnat vaccineras till midsommar?

– Ja det tror jag absolut. Det är realistiskt att vi klarar av det före midsommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet