Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den 31 december 2019 informerade Kina WHO om ett då okänt virus, som orsakat flera fall av lunginflammation i Wuhan. En vecka senare konstaterar man att det rör sig om ett nytt coronavirus. Foto: AFP

Ett år sedan första dödsfallet i covid-19 – så aningslösa var vi då

Uppdaterad
Publicerad

Exakt ett år har gått sedan det första bekräftade dödsfallet i covid-19 i kinesiska Wuhan. Då visste vi mycket lite om det okända lungviruset. Sedan dess har världen blivit mycket klokare – och våra samhällen skakats om.

Den 11 januari 2020 kom det första bekräftade dödsfallet till följd av corona. En 61-årig man, som handlat på fisk- och köttmarknaden i Wuhan i Kina.

Samma månad meddelar Hälsokommissionen i mångmiljonstaden att det inte finns några bevis på att det nyupptäckta viruset lätt kan spridas mellan människor.

Två månader senare, den 11 mars, har det spridits till flera världsdelar och Världshälsoorganisationen, WHO, slår fast att coronautbrottet är en pandemi. Samma dag avlider den första svensken, en person i övre 70-årsåldern, i covid-19.

Ett år senare vet vi betydligt mer om det förrädiska viruset, som hittills skördat nästan två miljoner liv världen över.

Se hur det såg ut i Wuhan när allting började, i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet