Malin Johansson på Hallsta ridklubb oroas över att de som verkligen behöver vara i stallet inte ska ha råd att fortsätta. Foto: Emilia Aro, SVT

Ridelever tvingas sluta på grund av höjda avgifter

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens torka har gjort att foderpriserna skjutit i höjden. Och det påverkar ridskolorna, som i många fall behövt höja priserna för eleverna.

– Vi har elever som har slutat för att det blir för dyrt, säger Malin Johansson på Hallsta ridklubb.

Malin Johansson har varit ridskolechef på Hallsta ridklubb utanför Hallstahammar sedan starten i mitten av nittiotalet. Hallsta tillhör de ridskolor som drabbats hårt av sommarens torka.

– I somras var vi ganska oroliga för hur det skulle bli med fodret, hur vi skulle kunna täcka årsförbrukningen, berättar Malin medan hon hämtar in hästen Twister från hagen.

Flera elever har slutat

Tack vare en bra andraskörd och en mild höst där hästarna kunnat gå ute länge har Malin fått tag på tillräckligt med foder till Twister och de andra hästarna på ridskolan. Men priserna är betydligt högre än vanligt och Malin har varit tvungen att höja lektionsavgifterna för ridskoleeleverna till våren med mellan 500 och 1000 kronor per termin. Det är första gången på flera år som Malin har behövt höja priserna och flera elever har behövt sluta på grund av att det blivit för dyrt att rida. Och det kan bli fler.

– Vårens avgift ska inte ha betalats in än, så vi får se hur många som väljer att sluta i slutändan, säger Malin.

De mest utsatta drabbas värst

Malin tror att ridskolan kommer att klara sig även om det blir somrar med torka i framtiden igen. Men hon oroar sig för vilka som kommer ha råd att rida om vädret gör att foderpriserna fortsätter öka.

– Alla människor mår ju bra av att vara i ett stall och vara med djur. Och det kanske är de som verkligen behöver vara i stallet, de som är mest utsatta som får färre möjligheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.