Foto: Vilhelm Stokstad, TT

Höjda ridskoleavgifter efter extremsommaren

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens torka har slagit hårt mot ridskolorna. I alla ridsportdistrikt utom två har ridskolor behövt höja priserna för eleverna.

– En mardröm om vi får en sådan här sommar igen, säger Anna Reilly på ridsportförbundet.

Under torkan i sommar var många ridskolor rädda att de inte skulle få ihop tillräckligt med foder för vintern. Men tack vare en bra andraskörd och en mild höst där hästarna kunnat gå ute länge, har de flesta fått tag på tillräckligt med foder för vintern. Men priserna är betydligt högre än tidigare.

– Det ser väldigt olika ut, men på vissa ställen har priserna fördubblats eller tredubblats, säger Anna Reilly, ridskolerådgivare på svenska ridsportförbundet.

Höjda priser för eleverna

Enligt en rundringning som SVT Nyheter gjort betyder det här i många fall ökade kostnader för ridskoleeleverna. Av de 19 ridsportdistrikt som finns i Sverige är det bara två där ridskolor inte behövt höja elevernas lektionskostnad. Enligt riksidrottsförbundet kostar det i snitt strax över 10 000 kronor per år att rida på ridskola. På Hallsta ridklubb utanför Hallstahammar har de behövt höja lektionspriserna med mellan ungefär 500 och 1 000 kronor per termin och elev på grund av ökade foderpriser. Och Anna Reilly tror att det finns de som måste sluta rida på grund av kostnadsökningen.

– Har man flera barn som rider, kan det bli väldigt stor skillnad. Och vi vill ju hålla priserna nere så att så många som möjligt ska kunna rida.

”En mardröm”

Anna Reilly Foto: Privat

Många ridskolor har fått ekonomiskt stöd från kommunerna för att kunna fortsätta bedriva sin verksamhet utan alltför stora prisökningar. Men många står också utan stöd och Anna Reilly önskar att alla kommuner skulle visa förståelse för hur viktig ridsporten är för många människor.

– I många kommuner är det den största fritidssysselsättningen, och den enda fritidsgården, som finns. 

Anna Reilly säger också att hon inte vet hur ridsporten skulle klara om det blir en lika torr sommar igen.

– I vanliga fall har man ju lager, men nu är alla lager tomma. Det vore verkligen en mardröm om vi fick en sådan här sommar igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.