Foto: Magnus Hjalmarson Neideman, SvD / TT

Läget för ridskolorna i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har gjort en rundringning bland alla 19 ridsportdistrikt i Sverige med anledning av foderbristen. Här är läget för några av dem.

Blekinge ridsportdistrikt

Det enda distriktet där det finns ridskolor som fortfarande inte fått tag på hela årsförbrukningen av foder. Blekinge är ett av de distrikt som drabbats hårdast av torkan, och många ridskolor har behövt höja avgiften för eleverna.

Gotland ridsportdistrikt

Gotland drabbades hårdast av torkan och de fick bara ut 38 procent av den vanliga skörden. På ön finns bara en föreningsdriven ridskola och den har behövt öka priserna för både elever och de som hyr en stallplats på ridskolan. Dock har de inte behövt höja lika mycket som de var rädda för i somras. Under hela hösten har de fått foderleveranser från olika delar av Norrland.

Halland ridsportdistrikt

Många stall panikköpte in hö i somras och i vissa fall var det av så dålig kvalité att det fick slängas. Nu är det inga ridskolor som står utan foder, men många har behövt betala dubbelt så mycket eller mer. Priserna har höjts för eleverna, och vårens priser kan vara ännu högre.

Västergötland ridsportdistrikt

I stället för att höja lektionspriserna valde ridskolorna att skicka ut en faktura med en engångsavgift för ökade foderkostnader. På så sätt hoppas de att inte behöva höja priserna för våren, men det beror på hur priserna utvecklar sig. Blir det en tidig vår kan de släppa ut hästarna tidigt, annars kommer de behöva betala mer för fodret. Kommunen har öppnat upp för bete på marker som inte vanligtvis är öppna.

Västernorrland ridsportdistrikt

Ett av två distrikt där inga förbundsanslutna ridskolor har behövt höja priserna för eleverna. Norröver var inte torkan lika illa och ridskolorna har lyckats få tag på foder utan alltför mycket högre priser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.