Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riksbankschefens uppmaning för att stävja priserna: Bli tuffare prisförhandlare. Foto: Vlada Cakic/SVT

Analys: Här är baksmällan efter den historiskt låga räntan

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Efter en historisk låg ränta kommer baksmällan med fallande bostadspriser. Nu är frågan om bostadsmarknaden har nått botten eller fortsätter falla, menar SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Alexander Norén

Ekonomikommentator

Grand Hôtel i Stockholm. Under takkronorna i Vinterträdgården talar den nye riksbankschefen inför en publik av fastighetsutvecklare som samlats för en heldag om läget på bostadsmarknaden vid den tidpunkt i historien då de lika gärna kunde hoppat över alla programpunkter och gå direkt på gravölen.

För nu tvärbromsar bostadsbyggandet. Nu faller bostadspriserna. Nu har vi baksmällan som till slut kom efter en historiskt låg ränta så pass länge att en hel generation hunnit vänja sig vid billiga pengar och ständigt stigande bostadspriser.

Thedéen: Fler siffror på gång

Riksbankschef Erik Thedéen kommer till punkten i sitt tal som alla väntat på: vad säger han om den senaste inflationssiffran? Den som skickade en chockvåg bland ekonomer i måndags? Jodå, nog tycker han också att den pekar åt fel håll. Men, ”det kommer fler siffror innan april”, då Riksbanken ska komma med sitt nästa räntebesked, och efteråt säger han till oss journalister att det är uteslutet att de skulle komma med en extra räntehöjning innan dess.

Den stora frågan just nu är varför inflationen inte ger med sig. Trots att energipriserna gått ned. Trots att man inte längre kan skylla på ”pandemieffekter”. Varför sprider sig prisökningarna nu som om de hade ett eget liv? Är det giriga företag det är fel på? Tillverkare och handlare som passar på att förbättra sina vinstmarginaler genom prishöjningar, trots att de själva inte drabbats så hårt av det högre elpriset?

”Är ingen krasch”

Till SVT Nyheter säger Erik Thedéen att det är en tänkbar förklaring, och uppmanar konsumenter att bli bättre prisjägare.

– Vår förhoppning är ju att hushållen är tuffare prisförhandlare. Att de inte accepterar de högsta priserna utan går till de som erbjuder lite lägre priser. Då får vi en process i livsmedelshandeln som dämpar de där smör- eller semmel-priserna som vi talar om.

Vad gäller ämnet för dagen, på ”Bostadsdagen 2023”, så tycker inte Erik Thedéen att den senaste tidens prisfall på bostadsmarknaden är oroande.

– En nedgång på 20 procent över två år är ingen krasch, efter att priserna stigit så mycket som de gjort.

Frågan är om det stannar där, och om det tar så lång tid som två år innan priserna backat 20 procent. Vi är nästan där redan, om man räknar in alla bostäder som ännu inte sålts eftersom säljarna inte accepterar den nya prisbilden. Kanske bäst för alla på bostadsmarknaden att även hoppa över gravölen och gå direkt på baksmälla-tabletten.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.