Stefan Löfven (S) på pressträff med anledning av statsministernomineringen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Riksdagen röstar om Stefan Löfven (S) som statsminister

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 09.00 röstade riksdagen om Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven skulle bli statsminister. Men det såg redan på förhand ut som om han skulle förlora omröstningen.

På fredagen ställdes riksdagen för andra gången sedan valet i september inför en statsministeromröstning.

Den 14 november förlorade Moderaternas ledare Ulf Kristersson en sådan och fredagen den 14 december var det Socialdemokraternas ledare Stefan Löfvens tur. Han såg redan påförhand ut att gå samma samma öde till mötes som Ulf Kristersson eftersom företrädare för fem riksdagspartier, M, KD, C, L och SD, som tillsammans har över 200 mandat, hade sagt att deras partier röstar nej.

Regeringsbildningen

För att vinna en statsministeromröstning måste kandidaten få färre än 175 nej-röster.

Talmannen har sammanlagt fyra gånger på sig att föreslå en statsministerkandidat och låta riksdagen ta ställning till personen.

Skulle alla fyra kandidater röstas ner väntar extra val. Och det är något som talman Andreas Norlén tidigare har sagt att han vill undvika, samtidigt som han också har konstaterat att låsningarna mellan partierna kvarstår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet