Regeringens plan att stänga Bromma flygplats kommer med all sannolikhet att stoppas. Foto: TT

Riksdagen ser ut att rädda Bromma flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Bromma flygplats ser ut att bli kvar.

Det efter att riksdagen väntas ta över makten från regeringen när det gäller framtida beslut om Sveriges basflygplatser.

Efter Moderaternas begäran om ett så kallat utskottsinitiativ har nu en majoritet av riksdagens partier ställt sig bakom förslaget om att flytta makten. Det stod klart efter dagens möte i riksdagens trafikutskott.

Det innebär bland annat att Bromma flygplats troligen blir kvar.

– När regeringen ett flertal gånger vägrar följa ordern från riksdagen om att stoppa den förtida nedläggningen av Bromma flygplats måste riksdagen agera. För att säkra Bromma flygplats och hela landets tillgänglighet till huvudstaden flyttar vi nu makten över flygplatsernas basutbud från regeringen tillbaka till riksdagen, säger Moderaternas trafikpolitiska talesperson Maria Stockhaus.

Traditionellt sett är det den sittande regeringen som fattar beslut om huruvida en flygplats ska ingå i Sveriges nationella basutbud eller inte.

Regeringens inställning har varit Bromma flygplats ska läggas ner. I inledningen på hösten presenterades en utredning där man föreslog att en avveckling skulle vara möjlig att göra någon gång mellan 2025–2027. Något som nu inte ser ut att bli verklighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer