Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finansminister Mikael Damberg (S) menar att genom att rösta mot förslaget om bidrag till bilägare sviker Moderaterna och Sverigedemokraterna människor som drabbats av höga bensin- och dieselpriser. Foto: SVT

Riksdagsnej till tusenlapp för bilister

Uppdaterad
Publicerad

En stor majoritet i riksdagen ser ut att gå emot regeringens förslag om att ge alla bilister en tusenlapp i kompensation för höga bensin- och dieselpriser. Regeringen kan bli ensam om att vara för förslaget.

”Det är ett dåligt och oseriöst ekonomiskt förslag att betala ut en tusenlapp precis innan valet. Det är ett också ett hån mot alla de som är beroende av bilen som vet att S-förslaget räcker till en knapp tank.”

Det skriver Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson i en kommentar efter att riksdagens partier lagt fram sina synpunkter på förslaget. Men finansminister Mikael Damberg (S) anser att Moderaterna och Sverigedemokraternas sviker människor som drabbas av höga bensin- och dieselpriser.

– Vi har lagt ett förslag som innebär 1000 eller 1500 kronor i plånboken som kan betalas ut efter sommaren. Det är det enda förslaget som nu faktiskt kan göra skillnad i vanlig hushållsekonomi och det röstar man nej till utan att ha ett alternativförslag, säger Damberg till SVT.

Skavt extra

Det har skavt extra för oppositionen att regeringen har tänkt sig att hinna betala ut de tusen kronorna till alla som har en bil i augusti, före riksdagsvalet den 11 september. I förslaget låg att de som bor i framför allt Norrlands inland skulle få 1 500 kronor i kompensation.

Elisabeth Svantesson och M kräver att regeringen i stället sänker skatten ytterligare och dessutom minskar kraven i reduktionsplikten, så att inte lika mycket (dyrare) biodrivmedel behöver blandas i framför allt diesel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.