Ulf – Göran Widqvist förklarar hur systemet kommer att fungera framöver Foto: SVT

Rekordmånga klagade på fusk – men valet står fast

Publicerad

Resultatet av valet till riksdagen den 9 september 2018 står fast. Valprövningsnämnden bedömer att de fel som gjorts i samband med valet inte har påverkat valutgången.

Knappt 500 överklaganden om valfusk har kommit in till Valprövningsnämnden – en rekordsiffra, enligt Annika Sandström som är ordförande i Valprövningsnämnden.

– Jag tror att det beror på att det är så väldigt lätt att skicka ett överklagande i dag. Förut var du tvungen att sätta dig ner och fylla i en blankett, nu är det mer spontant och du kan mejla direkt i din mobil, säger hon.

”Partiernas ansvar”

Flera överklaganden har handlat om att Valmyndighetens webbplats inte fungerade och att det saknats valsedlar i röstningslokaler.

– Många trodde att det var något lurt med att hemsidan låg nere och att det påverkade valresultatet, men det gjorde det inte. Sedan är det partiernas ansvar att lägga ut valsedlarna, säger Annika Sandström.

Har ni sett något avsiktligt försök till fusk?

– Nej, inte direkt. Det har varit något enstaka fall där valarbetare har gått in i vallokalen och uppmanat väljare att rösta på den personens parti, men det handlar nog mer om okunskap. De har dock polisanmälts för det, säger Annika Sandström.

Omval i Falun

Valprövningsnämnden har också prövat drygt 200 överklaganden av länsstyrelsernas beslut att fastställa val till kommun- respektive landstingsfullmäktige. Där har nämnden beslutat om omval i ett fall – i Falu kommun.

Där kom en postsäck med närmare 150 förtidsröster av misstag inte till valnämnden i tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.