• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rikspolischef Anders Thornberg lämnade över 2022 års rapport om arbetet mot organiserad brottslighet till regeringen. Foto: Pontus Lundahl / TT

Polisen presenterar rapport om kampen mot organiserad brottslighet

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen håller rikspolischef Anders Thornberg pressträff med anledning av en myndighetsgemensam rapport om arbetet mot organiserad brottslighet.

Förutom Thornberg medverkar rikskronofogde Fredrik Rosengren på pressträffen.

Sedan 2009 samverkar 12 myndigheter mot organiserad brottslighet, satsningen sker på uppdrag av regeringen.

– Brottsvinsterna är motorn i den kriminella verksamheten. Att följa pengarna är ett viktigt verktyg för att försvaga kriminella organisationer, säger Anders Thornberg.

Kritik mot särskilda händelser

Riksrevisionen riktar i dag svidande kritik mot polismyndighetens arbete med särskilda händelser. Myndigheten pekar på brister i att polisen inte kan redovisa för hur många särskilda händelser polisen har genomfört, hur länge de har pågått, hur många års arbetskrafter som involverats eller merkostnaderna för insatserna.

Under pressträffen får Thornberg frågor om polischef Mats Löfvings död som han säger att han inte vill kommentera i dagsläget. Han får också frågor om Riksrevisionens kritik.

– Just i dag är jag här för att svara på frågor när det gäller samverkansrådet mot den organiserade brottsligheten som vi lagt mycket resurser på.

På sin hemsida kommenterar Polismyndigheten Riksrevisionens kritik. De skriver att en särskild händelse är en ledningsform och inte ett verktyg för brottsbekämpning. ”De eventuella konsekvenser som uppstår när extraordinära situationer föranleder förändrat resursbehov kan inte härledas till ledningsformen”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.