Rikspolischef Anders Thornberg skriver i ett internt meddelande till alla polisanställda: ”Jag känner en stor och smärtsam tomhet”, rapporterar Dagens Nyheter. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Rikspolischefen efter dödsfallet: ”Jag saknar Mats”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Mats Löfvings bortgång uttalar sig rikspolischef Anders Thornberg om dödsfallet. ”Jag känner en stor smärta och tomhet som är svår att sätta ord på. Jag saknar Mats”, skriver han i ett internt meddelande.

Det var på onsdagen den 22 februari som polischef Mats Löfving hittades död i sitt hem, samma dag som en internutredning om misstänkt jäv inom poliskåren presenterats på en presskonferens.

”Jag förstår att det finns många obesvarade frågor och är medveten om den kritik som framförs på olika sätt. Den kommer jag och andra ta till oss av och fundera över. Inom sinom tid kommer vi att få svar”, skriver rikspolischef Anders Thornberg, som beställde utredningen, i ett internt meddelande till de anställda inom poliskåren på torsdagen.

DN var först med att rapportera om rikspolischefens meddelande till de anställda.

”Har betytt mycket”

Thornberg skriver även att Löfving var en nära kollega till honom i flera år och att de hade regelbunden kontakt. 

”Jag kommer att minnas honom som en dedikerad kollega och för alla hans insatser. Han har betytt mycket för medborgare, för svensk polis och samhället i stort”.

Polisens internutredning av bland andra Mats Löfving har kritiserats från flera håll. I tisdags hade fackombud inom polisen ett möte med rikspolischefen gällande utredningen.

Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow uppgav efter mötet att man har ett fortsatt förtroende för Anders Thornberg, trots att det ”naturligtvis har påverkats”.

”Jag förstår att det finns oro och frågor om framtiden. Jag kan försäkra er om att jag gör mitt yttersta för att leda oss igenom detta. Tillsammans”, skriver Thornberg i det interna meddelandet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter polischefen Mats Löfvings död har kritik riktats mot polisen för hanteringen av utredningen mot honom. Hör Polismyndighetens HR-chef Tomas Rosenberg om stödet till Löfving och om man borde ha hanterat ärendet annorlunda. Foto: Henrik Montgomery/TT/SVT

SVT har sökt Thornberg under torsdagen som meddelar att han inte ger några intervjuer i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.