Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter polischefen Mats Löfvings död har kritik riktats mot polisen för hanteringen av utredningen mot honom. Hör Polismyndighetens HR-chef Tomas Rosenberg om stödet till Löfving och om man borde ha hanterat ärendet annorlunda. Foto: Henrik Montgomery/TT/SVT

Polisens HR-chef slår ifrån sig kritiken: ”Erbjöds professionellt stöd”

Uppdaterad
Publicerad

Efter polischef Mats Löfvings död för en vecka sedan har kritik lyfts, både från familjemedlemmar och tidigare kollegor, kring det stöd han fick under utredningen av honom.

– Rikspolischefen hade samtal med Mats på veckobasis där han också erbjöds professionellt stöd, säger Tomas Rosenberg, HR-chef vid Polismyndigheten.

Mats Löfving hittades död i sin bostad på onsdagen den 22 februari, timmar efter att en internutredning om misstänkt jäv inom polisledningen presenterats på en presskonferens. Vad som orsakat dödsfallet är ännu oklart men en dödsfallsutredning pågår.

Erbjöds professionellt stöd

I söndags lämnades en polisanmälan in med anledning av Löfvings död. Bakom anmälan stod hans tidigare kollega Thomas Agnevik som menar att dödsfallet kan ha orsakats av arbetsgivaren.

Kritiken mot polisledningen

Tomas Rosenberg, en av HR-cheferna vid Polismyndigheten, uppger att rikspolischefen hade samtal med Löfving på veckobasis där han erbjöds professionellt stöd och annat stöd om så skulle behövas. Dessutom hade Löfving regelbunden kontakt med sin närmaste arbetsledare.

– Mats närmaste chef träffade honom på daglig basis, säger Tomas Rosenberg.

”Väl utvecklade rutiner”

Mats Löfvings närmaste chef Mattias Wahlstedt anmälde hans död till Arbetsmiljöverket två dagar efter dödsfallet. Förklaringen var att man inte kunde utesluta att det kan ha haft ett samband med arbetet. Rosenberg påpekar att man inväntar de båda utredningarna och att de hos polisen även gör egna utredningar.

– När vi har svaret på dem kan vi se om det brast i någonting och om vi behöver förbättra våra rutiner, säger han och tillägger:

– När det gäller denna typ av händelser så har vi väl utvecklade rutiner inom polisen eftersom det är rätt så vanligt förekommande i vår verksamhet att det behövs krisstöd helt enkelt.

Vad säger du om kritiken om att privata detaljer om Mats Löfving presenterats på polisens hemsida bland annat?

– Det är något som vi måste ta med oss nu och faktiskt begrunda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet