Polisförbundets nya ordförande Katharina von Sydow Foto: Tim Aro/TT

Polisförbundets ordförande: Fortsatt förtroende för Anders Thornberg

Uppdaterad
Publicerad

Fackombud inom polisen har under tisdagen haft ett möte med rikspolischefen gällande den uppmärksammande utredningen av bland andra Mats Löfving. Efteråt uppgav Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow att förtroendet för Anders Thornberg är obrutet.

– Det har naturligtvis påverkats, men jag och vi har förtroende för rikspolischefen, säger hon till TT.

Med anledning av den kritiserade utredningen om misstänkt jäv inom polisledningen och polischefen Mats Löfvings hastiga bortgång samma dag hölls ett fackligt avstämningsmöte med rikspolischefen och HR-direktören på tisdagen.

Utredningen riktade hård kritik mot Löfving men innehöll ingen kritik mot rikspolischef Anders Thornberg, som beställde den och utsåg utredaren. Både utredningen och presentationen av den har kritiserats och ifrågasatts från olika håll.

Fortsatt förtroende

Efter tisdagens möte bekräftar Katharina von Sydow att de fortfarande har förtroende för rikspolischefen. Samtidigt framfördes kritik om hur utredningen valde att presenteras.

– Vi är kritiska till hela upplägget och förvånade. Att det var så mycket känsliga uppgifter som kom fram på en presskonferens har vi inte upplevt tidigare, säger hon till TT.

– Som fack ska vi värna individer. Även om man är hög chef är man också en människa och behöver ha stöd och skydd.

Diskuterade tystnadskultur

Medverkande var också de nationella huvudskyddsombuden samt ordförandena för fyra fackliga organisationer.

– Vi pratade bland annat om tystnadskultur och bemanningsprocesser inte minst i relation till vänskapsrelationer samt jäv och många kulturfrågor, säger Katharina von Sydow till TT.

SVT har under dagen varit i kontakt med förbunden, som avböjt intervju i nuläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet