Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är ett svårt läge för polisledningen att nå ut just nu menar krishanteraren Jeanette Fors-Andrée.

Krishanteraren om polisledningens mediestrategi: ”Skademinimering”

Uppdaterad
Publicerad

Lite som att välja mellan pest eller kolera. Så beskriver medietränaren Jeanette Fors-Andrée rikspolischef Anders Thornbergs mediestrategi.

– Det handlar om att välja den bästa vägen framåt, även om den inte är bra, säger hon.

Polisledningen har mötts av hård kritik efter hanteringen av den särskilda utredningen om jäv inom poliskåren. Bland annat anklagas polismyndigheten för att inte ha stöttat de inblandade tillräckligt under utredningens gång och för att ha publicerat för många detaljer kring deras privatliv. Det finns även de som menar att internutredningen, som gjordes parallellt med en brottsutredning om samma fall, inte borde ha beställts över huvud taget.

Den 22 februari, samma dag som utredningen presenterades, hittades polischef Mats Löfving död i sitt hem i Norrköping.

Tyst från Thornberg

Bakom beslutet att beställa en särskild utredning stod rikspolischef Anders Thornberg. Han har inte ställt upp på intervjuer på över en vecka – och de kommentarer han gett tidigare har varit skriftliga. Däremot har han uttalat sig i polisens interna kanaler.

Jeanette Fors-Andrée, krishanterare och medietränare, tror att Thornberg undviker media för att tjäna sig tid. Både externt och internt finns det press på att han ska avgå – och tystnaden kan vara ett försök att få saker att lugna ner sig.

– På något sätt är det här ett läge där det handlar om skademinimering. Då handlar det om att välja den bästa vägen även om den inte är bra. Det är lite som att välja mellan pest eller kolera.

”Respekt för medarbetarna”

Men att fokusera på det interna i det här läget är också smart, påpekar hon.

– Det finns så mycket starka känslor, förstås. Folk är upprörda, besvikna, arga och frustrerade, säger Jeanette Fors-Andrée.

– Då är det också med respekt för medarbetarna som man behöver lägga sitt fokus internt. Ta hand om medarbetarna först och media får vänta.

Har makthavare en skyldighet att prata med media?

– Ur ett förtroendeperspektiv är det viktigt att prata med media som makthavare. Det går inte att välja att prata med media när det passar och att inte prata med media när det inte passar. Men då kommer det också att vara genomtänkt den här gången och de kommer att ha kommit längre i vad som faktiskt hände; vilket stöd Mats Löfving fick och hur det såg ut den dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.