• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rikspolischefen Petra Lundh: Finns det något hopp om att stoppa gängkriminaliteten? Foto: SVT & Petter Nilsson/TT

Rikspolischefen: ”Total avsaknad av empati”

Uppdaterad
Publicerad

I Uppdrag granskning berättar gängkriminella hur de anlitar barn för att utföra våldsdåd.

– Det är total avsaknad av empati, säger rikspolischef Petra Lundh, i Aktuellt.

I en rapport som polisen nyligen släppt bedöms 14 000 personer vara aktivt gängkriminella i Sverige. Av dem minst 1 700 barn.

– Det är lättare att få en liten unge att göra saker åt dig. För att slippa smutsa ner dina händer, säger ”Adam” i Uppdrag gransknings serie ”Skyttarna”.

”Det mest hänsynslösa man kan tänka sig”

I den berättar flera gängkriminella hur och varför barn rekryteras för att genomföra våldsdåd.

– Sättet de rekryterar barn på är det mest hänsynslösa och råa man kan tänka sig. Det är total avsaknad av empati, säger rikspolischef Petra Lundh i Aktuellt.

”Hela samhället måste hjälpas åt”

Hon säger att det i höstas inleddes en mer strukturerad samverkan på nationell, regional och lokal nivå – för att identifiera barnen som är i riskzon att hamna i kriminella miljöer. Det handlar bland annat om att polisen, skolan och socialtjänsten bättre ska kunna samarbeta.

– Vi måste börja med att förhindra nyrekryteringen. För gör vi inte det så spelar det ingen roll hur bra vi är. Det är en massiv rekrytering så hela samhället måste hjälpas åt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.