Riksrevisonen riktar skarp kritik mot statens kontroll av gode män. Foto: TT arkiv

Riksrevisionen: ”Staten tar inte sitt ansvar”

Publicerad

I dag kommer Riksrevisionen med skarp kritik av statens kontroll av gode män och förvaltare:
Tillsynen är en ”blind fläck”, och staten behöver ta mer ansvar, skriver de bland annat.

De rekommenderar ny myndighet, och en utredning om att skapa professionella gode män.

– Vi tror inte att man kan ha ett system som helt bygger på ideella krafter längre, säger Petra Jonvallen, projektledare på Riksrevisionen och ansvarig för rapporten.

Förlegat system

Hon pekar på att det i praktiken sedan länge funnits en professionalisering, eftersom flera kommuner skapat en förvaltarenhet med anställda gode män eller förvaltare när de inte fått tag på frivilliga. Dessutom visar SVT:s granskining att fera kommuner redan använder privata företag för dessa tjänster.

I grannländerna, Finland, Danmark och Norge har man redan professionella gode män, och Riksrevisionen rekommenderar att en utredning tillsätts som tittar på deras system.

Kräver tillsyn

Tillsynen av gode män och förvaltare har behandlats som ett litet tillsynsområde, när det i själva verket är stort, skriver Riksrevisionen. Det är ca 123.000 personer som behöver god man eller förvaltare och det är ca 88.000 personer som är god man, förvaltare eller förordnad förmyndare.

Tillsammans förvaltar de ca 41 miljarder kronor. Samtidigt är det bara tio personer på Länsstyrelserna som ska sköta tillsynen och råda kommunerna hur de ska göra.

– Staten tar inte sitt ansvar. Det finns inte heller någon central myndighet för det här, så det rekommenderar vi, säger Petra Jonvallen.

Stölder och rättsövergrepp

Utredningen hänvisar också till SVT Nyheters granskning förra året, som visade att i 8.088 slumpvis valda akter från personer som har god man eller förvaltare, så saknades över 26 miljoner kronor.

– Risken är ju att personer utsätts för rättsövergrepp, att ingen ser att de har en god man eller förvaltare som inte gör vad den ska, säger Petra Jonvallen.

– Om ingen upptäcker det och personen kan inte föra sin egen talan, då är det ju väldigt allvarligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer