Norge har inför professionella gode män

Uppdaterad
Publicerad

I Norge har man har flyttat kontrollen av de gode männen från 428 kommuner till de 18 Fylkesmännen, motsvarande de svenska Länsstyrelserna.

Dessutom har de en statlig kontrollmyndighet som de svarar till.

Avdelingsdirektören hos Fylkesmannen i Oslo och Akershus, Eldbjørg Sande, säger att den nya reformen blev så populär att det blev kö till att få en god man

– Att ha en god man nära är bra, du känner folk. Men avstånd är bra också på många sätt. För när du är en liten kommun är det lätt att du har förutfattade meningar, de där är ju ordentliga människor och så. Det kan bli alltför nära, du ska ha en professionell inställning till det här arbetet, inte bara fördomar om vilka som är goda och vilka som är dåliga för att säga det lite enkelt.

#deutsatta

Ungefär samma kostnad

Att införa ett norskt system skulle inte kosta så mycket mer än det svenska, visar siffror som SVT Nyheter har tagit fram.

Den norska modellen bygger liksom den svenska på att de som har tillräckligt med pengar själva betalar arvodet till sin gode man. Där har man omkring 36.200 vuxna med en god man eller förmyndare. Förra året budgeterade de 230 miljoner norska kronor till det.

 I Sverige är den officiella uppskattningen att det finns ungefär 10.000 personer med god man eller förvaltare. Motsvarande kostnad skulle bli ungefär 7.000 kronor per person.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutsatta

Mer i ämnet