SMHI har utfärdat en risk för stora regnmängder och hårda vindbyar närmsta dygnen. Foto: TT

SMHI varnar för kraftigt regn i flera län

Uppdaterad
Publicerad

Under de närmsta dygnen gäller det att hålla hårt i paraplyet, på flera håll i landet.

SMHI varnar för stora regnmängder och hårda vindbyar.

SMHI har utfärdat klass 2-varningar för ihållande och tidvis kraftigt regn i Gävleborgs och Dalarnas län. I Gävleborg och östra delen av Dalarna väntas stora regnmängder, mellan tisdag eftermiddag och onsdag.

Det  är därmed stor risk för översvämmade vägar och att källare, dagvattensystem och mindre vattendrag i de här områderna.

– Man ska passa sig för vattenplaning och vet man att det finns risk för översvämningar i ens källare så kanske man ska agera redan nu, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

En månads regn på ett dygn

Enligt prognosen väntas regnmängder på uppemot 100 millimeter inom loppet av 24 timmar. Vanligtvis kommer det mellan 70 och 80 millimeter regn i månaden i de här områdena, enligt meteorologen.

– Men hela området kommer inte få en månads nederbörd på 24 timmar. Det är kraftiga skurar inbakat i det här också, så intensiteten kommer att variera över dagen och det kan tillfälligt vara uppehåll. Så det kan komma mycket regn på ett ställe och lite på ett annat, säger Nils Holmqvist.

Något mindre regnmängder väntas falla över grannlänen, Västmanland, Uppland och Västernorrland. Men även där varnar SMHI för stora regnmängder.  

– Det kommer att vara intensivt även där, men inte lika långdraget.

Risk för hårda vindar

Regnet drar också med sig hårda vindbyar och lite lägre temperaturer.

– Det blir nästan för blåsigt för att kunna ha paraply över huvud taget. Det är inte många paraplyer som överlever hårda vindbyar.

Hittills har augusti varit någon grad kallare än normalt, och det ser ut att fortsätta så även under resten av veckan. Enligt prognosen blir det 10-15 grader i stora delar av landet, och uppåt 10 grader i de södra delarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.