SMHI varnar för nytt oväder – risk för snökaos

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare ett oväder har dragit in över södra Sverige, och morgontrafiken har drabbats av stora störningar med olyckor och inställd kollektivtrafik.  Upp till tre decimeter snö kan falla och SMHI har utfärdat orange varningar om kraftigt snöfall och rejäl blåst för stora delar av Svealand och Götaland.

Snöoväder 21 februari

Pinnat inlägg

Trafikverket varnar: Risk för ishalka när slasket fryser på

Stora snömängder och blåst har ställt till det i trafiken på flera håll i landet. Ovädret väntas fortsätta fram till tisdagen, enligt SMHI.

När snöslasket fryser på under natten varnar Trafikverket för besvärliga väglag.

– Starten på morgon bitti kommer att vara hal, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, till TT.

Om man ska bege sig ut på vägarna bör man följa väderleksrapporteringen och få en uppfattning om hur sträckan man ska köra ser ut, menar Olsson.

– Om man kan vänta en stund in på förmiddagen innan man ger sig i väg så man kan få lite bättre information om hur läget ser ut så är det en fördel, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Här står resenärer och väntar på bussen i Uppsala – trots att alla ställts in

Trafikolycka på E4 utanför Jönköping

E4 är för tillfället avstängd i södergående riktning efter att en trafikolycka skett i höjd med trafikplats Gränna, norr om Jönköping. Två lastbilar har fått sladd och blockerar körbanan. Enligt Trafikverket beräknas vägen öppna under natten. Under tiden leds trafiken om och bärgare är beställd. Ingen person är skadad.

Trafikolycka i Botkyrka

En trafikolycka inträffade i Tumba strax efter klockan 21 på måndagskvällen på Harbrovägen/Storvretsvägen. Inledningsvis uppgav man att tre bilar var inblandade, men på plats kunde man konstatera att det var en singelolycka. Ingen person är skadad och bilen kommer bärgas.

Trafikolycka på E4 i Linköping
En trafikolycka har inträffat på E4 i höjd med Tornby i Linköping. Det rör sig om en lätt lastbil som har kört i diket i södergående riktning. I fordonet fanns en person, och den behöver inte sjukhusvård. Det råder begränsad framkomlighet på platsen.

Buss i diket Eskilstuna

En buss har åkt av vägen och hamnar i diket på väg 230 Öja kyrka i riktning mot Eskilstuna, strax före klockan 21
på måndagskvällen. Bussbolaget kommer bärga bussen från platsen. Föraren är inte skadad trots svårigheter att själv ta sig ut ur fordonet.

Lastbilsolycka E18 Upplands-Bro

Två lastbilar har kolliderat med varandra strax
före klockan 21 på måndagskvällen. Lastbilarna blockerar avfarten till E18 trafikplats 149 Kocksbacka, Upplands-Bro. Polis är på plats, det finns inga uppgifter om att någon är skadad.

Flera bilar fast på väg 70

Det råder en kraftigt begränsad framkomlighet i höjd med Kumla kyrkby söder om Sala i Västmanland. Flera fordon ska fastnat på väg 70 i samband med ett fordonshaveri, enligt Trafikverket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Milslånga köer på E18

Det råder mycket stor påverkan på trafiken efter en lastbilsolycka på E18. Det är köer som rapporteras vara över en mil långa mellan Köping och Hallstahammar. Enligt trafikverket har flera lastbilar fastnat. Trafikverkets prognos för när arbetet kan vara klart på platsen är i skrivande stund satt till 22.

Personbil voltade i Linköping

En trafikolycka inträffade 20.00 i Linköping på E4 norr om
Tallboda. En personbil ska ha kört av vägen i södergående riktning och voltat av okänd anledning. Polis och räddningstjänst är på plats, en person är skadad.

Lastbilsolycka i Österåker

En lastbil med släp har kört i diket på länsväg 276 Roslagsvägen/Sjöbergsvägen klockan 19.00. Polis är kallad till platsen, lastbilen kommer att bärgas. Ingen person har skadats.

Ett djupt lågtryck drog under natten från in från väster över västra och norra Götaland samt Svealand. SMHI hade utfärdat orangea varningar för kraftigt snöfall och hårda vindar över Örebro, Västerås, Uppsala och Stockholms län.

Trafikanter uppmanas  att ta det försiktig eftersom det på många håll råder snöhalka och dålig sikt.

– Det är besvärligt vägläge och kommer vara så under stora delar av dagen. Det kommer mer snö hela tiden, blöt snö som man inte hinner ploga undan, säger Bengt Olsson på Trafikverket.

Han berättar att halkbekämpningen inte fungerar särskilt effektivt eftersom det varit så blött att saltet hinner rinna av vägen alternativt eller plogas undan. Trafikverket räknar med fortsatt besvärligt väglag ända till tisdag morgon. Man fruktar också att det blöta vägar kan frysa på när kylan sprider sig söderut.

– Ta inte bilen om du inte absolut måste det. Det kommer att vara riktigt tufft väglag på flera håll.

Snöhalka och elavbrott

Ovädret har drabbat  i stora delar av Götaland, Svealand samt även sydligaste Norrland. SMHI:s varningar för ”risk för begränsad framkomlighet” under både måndag och tisdag.

I Örebro län inträffade flera avåkningar, bland på E20 vid Finnerödja där en lastbil körde fast och orskade långa köer. Ett antal halkrelaterade olyckor har även inträffat i Stockholm och Östergötland. I Örebro, Uppsala och Stockholm har väglaget varit så dåligt att många stadsbussar har fått ställas in.

Två inrikes SAS-plan som skulle landat på Arlanda på morgonen fick dirigeras om till Landvetter (Göteborg) respektive Skavsta (Nyköping). Under dagen rådde vissa följdförseningar.

Mest snö i Närke och Gästrikland

SMHI uppskattar att det kana falla mellan 15 till 25 centimeter snö,  lokalt upp till 30 centimeter. Intensivast snöfall väntas i Närke. Även i nordligaste Götaland, som befinner sig i kanten mellan snö och regn, blev det stundtals besvärligt. Där kan regnet falla på kalla vägbanor och orsaka lokal ishalka.

– Kallare luft kryper också ner över landet med några minusgrader en bit söderut och då övergår regnet i snöfall, säger SVT:s metorolog Marcus Sjöstedt.

Vissa hushåll riskerar att bli av med strömmen, befarar Bengt Olsson på Trafikverket.

– Vi är oroliga för att det kan bli strömavbrott. När snön är så här blöt är det stor risk att den knäcker träd som sedan faller över kraftledningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.