– Helt fantastiskt att vi vinner vårt mål i första instans, sade Fred Taikon, efter att domen meddelats. Foto: SVT/TT

Staten stäms för romregister

Uppdaterad
Publicerad

Elva romer, som stämt staten för etnisk registrering i Skånepolisens romregister, fick i dag rätt i tingsrätten. Staten gjorde sig skyldig till etnisk regístrering, menar Stockholms tingsrätt.

Enligt domen ska var en av de elva få 30.000 kronor.

Tingsrätten slår fast att staten gjorde sig skyldig till etnisk diskriminering i samband med Skånepolisens registrering av romer.

Polisens romregister

”En av de största segrarna”

Hos Civil rights defenders, som företräder romerna, var stämningen hög när beskedet om domen kom.

– Helt fantastiskt att vi vinner vårt mål i första instans, sade Fred Taikon, som är en av dem som målet gäller.

– Hjärtat hoppar högt och rösten darrar, det här är en seger för mig och för 5 000 romer som är med i registret

– Jag vill säga till alla romer att vi vunnit en av de största segrar någonsin genom att vi drog staten och polisen inför rätta. Det var en stor kränkning av oss.

Ingen förklaring

Tidigare har de drabbade fått 5.000 var i skadestånd för kränkning av den personliga integriteten. I dag fick alltså elva av de personer som fanns med i Skånepolisens register besked att Stockholms tingsrätt anser att de även utsatts för etnisk diskriminering.

Fred Taikon har aldrig fått någon förklaring till varför Skånepolisen registrerade hans personuppgifter. Han är själv inte dömd för brott och känner inte heller till brottsliga personer i släkten eller bekantskapskretsen.

– Om jag har gjort något olagligt får jag ta konsekvenserna av det, och därför har det varit konstigt om ingen fått stå till svars, säger han efter att ha läst domen.

”Lagen enda jämlika”

– Lagen är den enda som kan göra människor jämlika och det är det Stockholms tingsrätt visat i sin dom i dag. Vi är stolta att ha fått företräda Fred och de andra i domstolen. Det är en seger för hela samhället att våra klienter, trots det de varit utsatta för, vågar vända sig till rättsväsendet, säger Roberth Hårdh, chef för Civil Rights Defenders.

”Särskilt kränkande”

”Registrering av romer är särskilt kränkande mot bakgrund av den historia av registrering och förföljelse av romer som finns i Sverige och världen. I kombination med de känslor av rädsla och obehag som de som ansökt om skadestånd berättat om anser tingsrätten att det begärda skadeståndet ska dömas ut”, skriver tingsrättens ordförande Lena Egelin.

Staten har, enligt tingsrätten, inte kunnat visa att det har funnits några andra skäl för registreringen utöver etniciteten. Staten ska därför betala ytterligare skadestånd för denna kränkning.

Bedöma varje enskilt fall

Av domen framgår att när man bedömer etnisk diskriminering måste man bedöma varje enskilt fall. Att utfallet för de nu aktuella personerna blev som det blev beror på att staten inte kunnat visa att registreringen av just dem varit nödvändig. Det är ”ostridigt att ingen av kärandena har förts in i registret för att de varit misstänkta för brott”, skriver rätten i domskälen.

Staten har i målet påpekat att det i Kringresanderegistret också fanns personer som dömts för brott.

Avslöjades 2013

De elva, åtta vuxna och och tre barn, stämde staten sedan tidningen Dagens Nyheter 2013 avslöjat att polisen i Skåne registrerat romer på etnisk grund.

Flera utredningar om registret har gjorts. Bedömningen blev att det var olagligt. I ett pilotfall bedömde Justitiekanslern, JK, att de registrerade har rätt till 5.000 kronor i skadestånd.

Enligt Civil rights defenders är de utredningar som gjorts otillräckliga eftersom staten är ytterst ansvarig för att myndigheterna följer lagen.

Fler kan påverkas

Domen gäller de 11 romer som stämt staten men kan också påverka möjligheterna för de övriga nästan 5.000 personer som varit registrerade i Skånepolisens register. Om de registrerade väljer att väcka talan mot staten får de en enklare process.

– Rent strikt juridiskt gäller den här domen bara de 11 personer som stämde men symboliskt betyder det allt, säger Johanna Westeson, jurist vid Civil Rights Defenders.

Hon menar att det höga skadeståndet – som var den summa som romerna krävde av staten – visar på att domstolen förstått att etnicitet legat till grund för registreringen.

– Det betyder att de förstår att den här kränkningen måste ses i ljuset av en lång tradition av negativ särbehandling av romer från polisens sida. Om jag skulle registreras skulle det vara allvarligt, men det skulle bara gälla den kränkningen, men för en rom blir det ytterligare ett exempel på att samma gamla unkna syn på dem lever kvar, säger hon.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens romregister

Mer i ämnet