Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Klimatministern om Återställ våtmarker: ”Gör ingen skillnad”

Publicerad

Miljöpartiets Elin Söderberg har ”full förståelse” för klimataktivister som blockerar vägar. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) är av en annan åsikt.

– Vill man höras, grattis. Vill man göra skillnad, vill man lösa klimatkrisen – ja, då har man inte gjort ett skvatt, säger hon.

Aktivistgruppen Återställ våtmarker säger att de använder fredlig civil olydnad för att rädda klimatet. Samtidigt har personer i gruppen dömts för över 100 brott de senaste åren.

– Att bryta mot lagar vet jag inte vad man uppnår mer än att få den här uppmärksamheten. Det gör ingen skillnad, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Samtidigt säger Pourmokhtari att hon länge varit engagerad i våtmarksfrågan och lyfter fram regeringens miljardsatsning på att återväta våtmarker de kommande åren.

Ministern var aktivist

Romina Pourmokhtari uppger att hon själv tidigare var aktivist och demonstrerade flitigt. Nu anser hon att förhandlingsbordet är bästa stället för att bidra till klimatomställningen.

– Att skrika ”stopp” och ”sluta” kommer inte att fungera. Vi har ett samhälle att förhålla oss till, att stanna av världen löser ingenting, säger Pourmokhtari.

Riksdagsledamoten Elin Söderberg (MP) har mer förståelse för klimataktivisternas metoder och framhåller att ”civil olydnad är en viktig del i en vital demokrati”.

– Vi befinner oss i en klimatkris. Jag har full förståelse för att människor tar till gatorna och demonstrerar för att lyfta klimatfrågan på agendan, säger hon.

Hör MP-ledamoten om klimataktivism i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.