Gruset fryser när det blir kallt. Foto: TT

Rullgrus – lömsk fiende för cyklisten

Uppdaterad
Publicerad

Trots det kalla vädret är våren på väg och många svingar sig upp i cykelsadeln. Men det gäller att se upp med de lömska gruset. I var femte cykelolycka är rullgrus boven i dramat. 

– Under mars och april sker flest olyckor till följd av rullgrus, säger Anna Niska, forskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI. 

Gruset som på många platser läggs ut redan i oktober ökar friktionen mellan sulor och underlag, när det är minusgrader och gruset fryser fast i marken.

LÄS MER: 25 personer omkommer varje år i cykelolyckor

Vid plusgrader blir gruset som ett kullager mellan cykelhjulen och underlaget. Störst risk att ramla blir det i nedförsbackar och i kurvor.  

– Det är ett jätteproblem. De lindriga olyckorna beror ofta på halka eller rullgrus, säger Lars Strömgren, ordförande för cykelfrämjandets riksorganisation. 

”Begränsa farten”

Cykelfrämjandet vill att kommunerna i större utsträckning saltar cykelbanorna, men enligt Lars Strömgren väljs den metoden bort eftersom det är billigare att halkbekämpa med grus.

LÄS MER: Män överrepresenterade vid dödliga cykelolyckor

– Har man som ambition att göra cykling säkrare bör man satsa på detta, säger Strömgren.

Fler skadade 

Samtidigt skadas allt fler personer i kollisioner mellan fotgängare och cyklister, skriver Svenska Dagbladet.

Drygt 300 personer skadades 2016 efter krockar mellan cyklister och fotgängare i Sverige. Det är betydligt fler än 2007, då drygt 200 personer skadades, visar siffror från Transportstyrelsen. 

En vanligt olycksorsak är att cyklister och fotgängare brister i uppmärksamhet.  

– Man bör i alla lägen separera trafikslag och ska helst inte blanda cyklister och gående, säger Tomas Fredlund, trafiksäkerhetsanalytiker vid Transportstyrelsen till tidningen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.