Nyårsvädret kan bli både blåsigt och disigt. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Ruskigt och med varningar – så blir vädret vid tolvslaget

Uppdaterad
Publicerad

Dis och dimma, plusgrader och blåst. Nej nyårsvädret i sig ser inte ut att bli något att fira, och SMHI har varnat för stormbyar i öst och snöfall i norr.

– Det blir blåsigt och ruggigt, säger Nitzan Cohen, meteorolog på SVT.

För den som hoppas på vackert vinterväder på tolvslaget ser prognoserna dystra ut. Endast i norra Norrland ser det ut att bli minusgrader, det ser ut att bli disigt med dålig sikt både i norr och i söder.

– I delar av Svealand och södra Norrland kan det finnas luckor. I östra Svealand blir det rätt mycket moln. Det verkar som att det mesta av snö och regn drar bort, men molnigt blir det, säger Nitzan Cohen.

I fjällen ser det också ut att bli dålig sikt, med regn och snö.

– Det blir inte det bästa vädret, säger Nitzan Cohen.

I Götaland ser det ut att bli runt 5 grader, och i Svealand blir det inte mycket kallare med temperaturer runt tre eller fyra grader.

– Det milda vädret kommer fortsätta över nyårsdagen, framförallt i Götaland. Men mot onsdagen har det rasat ner kall luft med minusgrader över hela landet.

Klass 1-varningar

Under söndagen gick SMHI ut med flera klass 1-varningar i landet. På Gotland och runt Stockholm och Uppsala är det risk för stormbyar, och i Jämtlandsfjällen och södra Lapplandsfjällen varnar de för hård vind med snödrev.

I Jämtlands län, Västernorrlands län och Norrbottens län varnas det för snöfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.